EP podporuje úpravy na trhu s mlékem v EU

5.9.2007

Podle poslanců EP musí úspory navržené Komisí v „mini balíčku” reforem trhu s mlékem přinést především užitek sektoru. Musí být rovněž zvýšena pomoc při distribuci mléka školám. Nezbytné úpravy evropského trhu s mlékem by zároveň neměly ohrozit současný systém soukromého skladování.

S cílem zjednodušit společnou organizaci trhu s mlékem a mléčnými výrobky představila Evropská komise tři soubory návrhů na úpravu nařízení a směrnic. Parlament v rámci postupu konzultace tyto návrhy přijal prostřednictvím zpráv, které vypracovala německá poslankyně Elisabeth Jeggleová. Poslanci podporují podstatu opatření navrhovaných Komisí, připojují ale několik pozměňovacích návrhů, které by měly vyvážit některé aspekty zmíněné „mini reformy”.

Zjednodušení společné organizace trhu s mlékem
Evropský parlament soudí, že úspory v rozpočtu vyplývající z úprav společného trhu s mlékem (podle Komise v celkové výši 117,3 mil. EUR za období 2008 až 2013) by měly přinést prospěch odvětví mléka. Požaduje rovněž zavedení programu restrukturalizace fondů určených tomuto odvětví od 1. ledna 2008.

Tento program by měl:
• pomáhat výrobcům a zpracovatelům mléka čelit rostoucí liberalizaci trhu
• posílit opatření k propagaci prodeje a k šíření informací o výživě
• pomoci udržovat a modernizovat výrobu v horských oblastech
• podpořit program distribuce mléka školám

Tato pomoc by mohla umožnit „mírný dopad” na odvětví s ohledem na „zdravotní bilanci” společné zemědělské politiky předpokládané na rok 2008 a budoucí debaty na téma vypršení mléčných kvót.

Poslanci se na druhou stranu staví proti zrušení pomoci určené pro soukromé skladování smetany a sušeného odstředěného mléka. Tento nástroj by měl být zachován jako „záchranná síť”. Podobné mechanismy byly v rámci poslední reformy společné zemědělské politiky zachovány i v jiných sektorech a jejich zrušení představuje zásadní politické rozhodnutí, které musí být projednáno v rámci „zdravotní bilance”.

EP přijal kladně myšlenku na zavedení jednotné výše pomoci pro mléko distribuované ve školách, která by zjednodušila řízení tohoto programu. Poslanci se zároveň domnívají, že výše příspěvku by se měla zvýšit z 16,11 EUR/100 kg na 18,15 EUR/100 kg – tak, jak navrhovalo německé předsednictví při souběžných jednáních s Radou. To by mělo přispět k posílení úsilí při propagaci vyváženého stravování a boje proti obezitě.

Evropská komisařka pro zemědělství Mariann Fischer-Boelová během rozpravy uvedla, že doufá, že bude možné dospět do nejdříve k dohodě s Radou, která má v této otázce poslední slovo. Poslanci rovněž požadují, aby Komise přehodnotila možnost rozšířit škálu výrobků, na které je zaměřen tento systém, zejména o nové, inovující a zdraví prospěšné produkty.

Parlament nenavrhl žádné změny návrhů Komise týkajících se:
• snížení intervenční ceny pro sušené odstředěné mléko o 2,8 % na 169,80 EUR/100 kg
• zrušení systému, který aktivuje veřejný nákup másla, když tržní ceny klesnou pod 92 %
• intervenční ceny během dvou po sobě následujících týdnů
• harmonizaci definice kvality másla (v současnosti existuje 27 národních tříd)
• upuštění od povinných dovozních certifikátů (které už nejsou potřeba vzhledem k existenci nových systémů kontroly)
• zrušení možnosti nakupovat máslo za sníženou cenu, kterou mohly využívat ozbrojené složky

Liberalizace pro konzumní mléko
Poslanci přijali návrh na liberalizaci pravidel pro výrobu a odbyt konzumního mléka, aby byla zohledněna současná obliba nízkotučných výrobků.

V současnosti jsou v EU schváleny pouze tři kategorie mléka. Nízkotučné mléko (s maximálním obsahem 0,5 % tuku), mléko polotučné (obsahující 1,5–1,8 % tuku) a plnotučné (3,5 % tuku). Komise má v úmyslu povolit komercializaci mléka neodpovídajícího těmto kategoriím za předpokladu, že obsah tuku bude jasně a čitelně uveden na etiketě. Aby se zabránilo uvádění spotřebitel

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A