Srpen přinesl otřesy na všech komoditních trzích

17.9.2007

Tyto otřesy však byly jen důsledkem krátkodobého zemětřesení na všech finančních trzích. V důsledku toho se mnoho obchodníků zbavovalo svých pozic a na trzích převládaly silné výprodeje. Některé komodity se vzpamatovaly velmi rychle (například pšenice), jiné pomaleji. Obecně si polepšily zejména obilniny. Cena pšenice vzrostla během jediného měsíce o 23 procent, následovaná sójou (nárůst o 6 procent). Naopak se nedařilo cukru, ani skopovému masu, které si v srpnu pohoršily o 8.2. respektive o 11 procent.

Pšenice pokračovala v obrovském a nezadržitelném růstu. Její cena vytvářela stále nová a nová historická maxima. V mnoha částech světa pěstitelé zaznamenali u této obilniny výrazné problémy související s počasím (vysoké teploty a sucho). Naopak v USA měli opačné problémy. Silné deště v hlavních pěstitelských oblastech se postaraly o výrazné snížení kvality úrody. A kromě toho bylo vyseto méně pšenice než vloni. Spotřeba pšenice tak překonala nabídku a výsledkem je silný tlak na nárůst cen. Cena pšenice se od začátku roku zdvihla o téměř 50 procent a mezi komoditami s nejsilnějším růstem ji patří druhé místo.

Kukuřice naopak celý měsíc výrazně stagnovala. Přes silný tlak ze strany ostatních komodit z obilninového sektoru se jí nepodařilo výrazněji odrazit směrem nahoru. Sója a pšenice v srpnu výrazně zdražily, avšak kukuřice se pohybovala na nezměněných úrovních. Hlavním faktorem, který drží její cenu dole je obrovské nasazení plodiny v tomto roce. Jen v USA se vyselo nejvíc kukuřice od roku 1944 a velké výnosy se očekávají i v ostatních částech světa. Boom alternativních paliv a z toho pramenící silná poptávka a vysoké ceny byly příliš velkým lákadlem pro farmáře. V srpnu rovněž příznivé počasí pomohlo farmářům v USA,

V minulém měsíci překvapivě klesla také cena vepřového masa na burze v Chicagu. Silné výprodeje, které zachvátily finanční trhy se projevily v komoditních trzích a dotkly se též ceny vepřového masa. Čína má velké problémy s onemocněními prasat a spekuluje se, že až 100 miliónů kusů mohlo být poraženo v důsledku reprodukčního a respiratorního syndromu prasat (PRRS). Čína je také největším importérem vepřového na světě a toto onemocnění by se mělo postarat o ještě výraznější nákupy masa ze strany nejlidnatější země na světě.

http://www.agroportal.sk/index.php?start

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A