Vývoj trhu s masem

8.1.2008

EU je v současnosti největším světovým exportérem vepřového masa se zaměřením na Japonsko, Koreu a Ruskou federaci. EU naopak dováží hovězí a drůbeží maso ze třetích zemí. Po přistoupení ČR k EU dochází k nesoběstačnosti v produkci masa i při zásadně nezměněné spotřebě.
Stagnace cen potravin v ČR způsobená silně konkurenčním prostředím je vzhledem k růstu nákladů trvale neudržitelná a zvýšení sazby DPH se zřejmě stane spouštěcím mechanismem zvyšování cen. Agrární komora předpokládá růst cen vepřového masa ca o 30 %. Zatím tomu však brání poměrně velká nabídka vepřového v EU.
Hygienická úroveň zpracování masa a výroby masných výrobků je na vysoké úrovni, ale vládne nespokojenost s kvalitou masných výrobků. Příčiny jsou v rozdrobenosti oboru, ve vědomém otevírání dveří levným zahraničním výrobkům a v konkurenčním prostředí maloobchodu. Čeští výrobci masných výrobků nemají vůdce, který by ovlivňoval pravidla hry ve vztahu k řetězcům. A spotřebitelé z významné části stále preferují cenu před kvalitou. Kromě toho česká vyhláška vytvořená s cílem zachování vysoké kvality má za následek stimulaci dovozu levných výrobků, protože parametry ve vyhlášce se nevztahují na dovážené výrobky.
Pokud jde o prodej masa a masných výrobků, problematické je dodržování chladírenských a mrazírenských teplot v prodejních regálech. Řetězce zatím odmítají výrobky opatřené termoetiketou, na níž se projeví nedodržení stanovených podmínek změnou zbarvení, které znemožní čtení čárového kódu na pokladně a tím prodej výrobku. V nezávislé tržní síti se podmínky prodeje příznivě vyvíjejí. Český svaz zpracovatelů masa připravuje celostátní soutěž o nejlepší řeznicko-uzenářskou prodejnu.
Z celkové spotřeby masa v r. 2006 (81,1 kg/osobu) představovalo drůbeží maso 32 % (26,2 kg/osobu). Produkce a vývoz drůbežího masa v posledních letech (do r. 2005) trvale mírně roste, výrazně však roste dovoz (tabulka v původním článku uvádí hodnoty produkce, vývozu a dovozu drůbežího masa v období 1999 – 2007). Nejvyšší dovoz je z Polska, podstatně se snížil dovoz z Brazílie. Pokles spotřeby, který byl v r. 2006 v některých zemích zaznamenán v důsledku ptačí chřipky, se v ČR neprojevil. Nižší produkce byla nahrazena dovozem z EU za dumpingové ceny.
V EU se produkce v r. 2006 sní
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A