Vysoké ceny obilovin ještě vydrží

10.1.2008

Vysoké ceny obilovin ještě vydrží

Petr Hezký (10.1.2008)

 Organizace OSN pro výživu a zemědělství.(FAO – Food and Agriculture Organisation) zaznamenává trvalý zájem na světových trzích o zemědělské komodity. Meziročně výrazně stoupla poptávka po obilovinách ale i dalších produktech rostlinné výroby. Z živočišné výroby se přidává především mléko, jehož cena také za poslední měsíce rostla.
Zpráva Food Outlook vidí hlavní příčiny v nárůstu spotřeby potravin ve světě, především v Indii a Číně. Ceny navíc ovlivňují snižující se zásoby fosilních paliv a snaha jejich nahrazení obnovitelnými zdroji ať už v podobě bioetanolu, bionafty nebo bioplynu.

Poptávka ještě poroste
Vysoká úroveň cen za ropné produkty je další faktor, který stojí za vysokou cenou zemědělských komodit. Na jedné straně to jsou zvýšené náklady vstupů při výrobě a na straně druhé již zmíněný stoupající zájem o zemědělské produkty jako obnovitelné zdroje energie.
Zpráva Food Outlook varuje, že kombinace vysoké ceny ropy a snaha dostát ekologickým závazkům, které si jednotlivé státy stanovily, může v následujících letech vést k nárůstu poptávky po produktech zemědělské výroby, hlavně cukru, kukuřice, řepkového semene, sójových bobů, palmového oleje a dalších olejnin. Zájem bude také o pšenici jako jednu z hlavních obilovin.

Drahá doprava
Vyšší ceny paliv, nedostatečná kapacita nákladních lodí, přeplněnost přístavů a dlouhé přepravní vzdálenosti zvýšily přepravní náklady lodní dopravy. Zemědělské komodity využívají tento způsob přepravy nejčastěji, a tak se náklady na dopravu staly významnějším faktorem pro tvorbu výsledné ceny, než tomu bylo v minulých letech.
Jak připouští Food Outlook, rekordně vysoké ceny za přepravu zvýšily nejen dopravní náklady, ale také do značné míry změnily geografické uspořádání trhu. V loňském roce mnohde přestal platit zavedený vztah tradičního producenta a dovozce. Mnoho zemí hledá zdroje pro import zboží v jiných, méně vzdálených oblastech než doposud a jednou z priorit jsou nižší dopravní náklady.

Vyrovnaná produkce a spotřeba
Světové zásoby obilovin, které v loňském roce nebyly nijak vysoké, pravděpodobně zůstanou na stejné úrovni i v tomto roce, protože loňská produkce pouze pokryje požadavky trhu.
Na začátku prosince loňského roku FAO odhadovalo světovou produkci obilovin za rok 2007 na úrovni 2101 milionu tun. To znamen&aacu

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A