Umožní vracet daň z bionafty

5.2.2008

"Zákon o spotřební dani nezná čistou naftu, tu už u pumpy neseženete, zákon už zná jenom směs," řekl předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS). Vratka se ale týká pouze čisté nafty, a zemědělci by tak neměli nárok na vůbec nic, upozornil.
Zemědělci mají nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili za naftu při jejím nákupu a kterou spotřebovali při zemědělských činnostech. Tímto způsobem podle Papeže dostávají ročně kolem 1,5 miliardy korun. Novela nyní rozšiřuje vratku i na naftu s maximálně pěti procenty biosložky.
Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je vratka spotřební daně pro zemědělce velmi důležitá. "Naprosto s tím (novelou) souhlasíme. Vratka činí šest korun na litr nafty bez ohledu na to, kolik stojí. Je to významná položka a pokud by nebyla, tak by to mělo vážný dopad na konkurenceschopnost českých zemědělců," řekl Veleba.
Zákon ukládá přimíchávat do motorové nafty dvě procenta metylesteru řepkového oleje (MEŘO) nebo ethylesteru řepkového oleje (EEŘO). Na tuto nízkoprocentní směs se ale podle nynějšího zákona o spotřební dani nevztahuje možnost vracet zemědělcům část daně, upozorňují předkladatelé.
Povinné přimíchávání ukládá novela zákona o ochraně ovzduší a dalších zákonů, kterou sněmovna přijala loni v květnu. "Prostě si toho nikdo nevšiml, když se ten zákon schvaloval," dodal Papež. Návrh by měli poslanci projednat na některé z příštích schůzi. Předkladatelé navrhují, aby ji sněmovna schválila již v prvním čtení. Navrhovaná účinnost je dnem vyhlášení.
"Je to (novela zákona o spotřební dani) náprava legislativní chyby, která se stala při projednávání balíku zákonných změn v souvislosti s přimícháváním biopaliv do nafty a benzinu," řekl dnes po jednání vlády novinářům Gandalovič, podle kterého dostávají vratku spotřební daně zemědělci ve většině zemí EU.
Pokud by čeští zemědělci neměli možnost dostat zpět část spotřební daně, tak by se podle Gandaloviče zhoršila jejich konkurenceschopnost. "Jsem rád, že i když vláda nevidí různé výjimky z daňových zákonů nikterak pozitivně, tak že k tomuto zaujala neutrální stanovisko a nechala na Poslanecké sněmovně, aby napravila tuto chybu," podotkl.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A