Návrh nařízení vlády o poskytování národních doplňkových plateb (Top-up

7.2.2008

U komodity len na vlákno je navržen způsob vyplácení pouze formou platby spojené s produkcí.

Komodity chmel, přežvýkavci (ovce, kozy a KBTPM) a brambory pro výrobu škrobu budou podpořeny do maximální možné výše podle Přístupové smlouvy formou platby spojené s produkcí, tj. na aktuální produkci daného roku, přičemž zbývající část bude vyplácena na základě historického referenčního období. Pro tyto komodity bude za rozhodnou skutečnost považován stav k 31. březnu 2007. Jedná se o termín, který je vnímán jako mezní a Evropskou komisí akceptovatelný pro další období počínaje kalendářním rokem 2008 a který má zajistit referenční období bez možnosti zpětného ovlivnění stavu existující produkce.

Počínaje rokem 2008 je navržena národní doplňková platba k přímým platbám na zemědělskou půdu, jedná se o platbu plně oddělenou od produkce a bude vyplácena přesně podle systému SAPS. Tato platba nahrazuje platbu vyplácenou v minulosti na plodiny na orné půdě, která zároveň zajistí z produkčního hlediska platbu plně oddělenou od produkce v souladu s vodítky Top-up.

Komodity chmel, přežvýkavci a brambory pro výrobu škrobu vyžadují specifický přístup, protože jde o komodity, u kterých bude zachována vazba na produkci. Toto odpovídá přístupu aplikovanému v starých členských státech EU. Tato varianta se plně podřizuje novým tzv. vodítkům Top-up a platba v ní bude rozdělena do dvou částí.

První část platby u chmele, přežvýkavců a brambor pro výrobu škrobu bude poskytována na základě výše uvedeného zvoleného referenčního období (31.3.2007) bez vazby na produkci.

Druhá část platby bude obdobně jako v předcházejících letech vyplácena ve vazbě na produkci, podle současných čísel, tj. dle evidence k 31.7.2008.

Zdroj: agris
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A