Novela živnostenského zákona byla ve třetím čtení schválena Poslaneckou sněmovnou

18.2.2008

Nejvýznamnější změny

  • Průkazy živnostenského oprávnění nahradí jediný dokument, výpis z živnostenského rejstříku, a podnikatel tak bude moci prokazovat oprávnění k provozování více živností jediným dokladem. V souvislosti s tím se sníží poplatky související se vstupem do podnikání a s ohlašovanými změnami. Podnikatelé ušetří 125 mil. Kč. To představuje snížení o 60% oproti současnému stavu.
  • V současné době existuje 125 volných živností s 622 předměty činnosti. Nově se zavádí jediná volná živnost s 80 obory s tím, že podnikatel pouze oznámí obor činnosti, který bude v rámci této živnosti vykonávat. K podnikání v rámci volné živnosti tedy již nebude potřebovat několik živnostenských oprávnění a nebude muset platit poplatek za každý obor své činnosti.
  • Nově se ruší místní příslušnost živnostenských úřadů. V souladu s možnostmi, které poskytuje informační systém živnostenského rejstříku, budou podnikatelé moci ohlašovat živnosti, podávat žádosti o koncesi a plnit své ohlašovací a oznamovací povinností na kterémkoli obecním živnostenském úřadě na celém území České republiky. Podnikatel si tak bude moci vybrat konkrétní úřad podobně, jako třeba svého lékaře. Výhodou bude snížení nákladů a ve střednědobém horizontu také vnesení konkurence mezi živnostenské úřady. Počet klientů živnostenských úřadů bude záviset na kvalitě jejich práce, nikoli na počtu podnikatelů ve spádovém regionu. Podnikatel, který nebude se službami na jiném úřadě spokojen, může své záležitosti řešit na původním místně příslušném úřadě. Může si tak úřad zvolit libovolně, stejně jako je tomu u výběru lékaře.
  • Oznamovací povinnost podnikatele vůči živnostenským úřadům se bude týkat jen změn takových údajů, které nejsou živnostenské úřady schopny získat z databází, které má veřejná a státní správa k dispozici. Takovou databází je v současné době obchodní rejstřík a po vyřešení legislativních otázek připadá ve střednědobém horizontu v úvahu i informační systém evidence obyvatel.
  • Pro začínající podnikatele se výrazně snižují nároky na povinnou praxi:

Pokud má živnostník vzdělání v oboru, může začít podnikat okamžitě.

Mladá dívka se učí na kadeřnici. Standardní délka učebního oboru je tři roky. Po této době by měla kadeřnice obor prakticky zvládnout. Mohla by tedy mít možnost vykonávat své povolání i jako podnikatelka

Zdroj: MPO
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A