České ovoce je zdravější, obsahuje méně chemie

10.6.2008

Tuzemští zemědělci totiž používají výrazně méně pesticidů při ošetřování rostlin.

Deník zjistil, že v některých státech západní Evropy se na jeden hektar používá pětkrát i desetkrát víc chemikálií než v Česku. „Jestliže zákazník váhá při výběru ovoce, tak aby byl šetrný ke svému zdraví, doporučuji řídit se podle jednoduché věci - země původu. Když je to Česká republika, zákazník si může být jistý, že ovoce je zdravotně nezávadné,“ uvedla Ivana Picková, mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů.

Odborníci přitom již léta varují, že zbytky pesticidů v potravinách mohou znamenat riziko pro lidský organismus. „Velký problém vidím v tom, že limity povoleného množství pesticidů v ovoci jsou počítané na průměrného člověka, tedy na 70 kilogramů váhy. Tyto limity tedy vůbec nezohledňují děti,“ řekl Deníku Miroslav Šuta, odborník na zdravou výživu.

Nadlimitní dávky

Jeho slova potvrzuje výzkum v západní Evropě. Vědci porovnali údaje z Německa, Velké Británie a Nizozemska o tom, kolik sní v průměru dítě jablek, kolik toto ovoce obsahuje v dané zemi průměrně pesticidů a jak je v průměru velké jedno místní jablko. Závěry výzkumu byly děsivé. Děti zkonzumovaly u některých pesticidů mnohonásobně vyšší dávku, než jakou povolují limity v zákoně. Nejhůř dopadlo Německo. Tam byly evropské normy překročeny osmkrát. U Velké Británie a Nizozemska byl limit překročen čtyřnásobně.

České oficiální instituce přitom tvrdí, že zbytky pesticidů v potravinách neškodí. „Z odborné literatury ale nejsou známa žádná zdravotní rizika z konzumace reziduí registrovaných pesticidů v potravinách,“ uvedl lékař Marek Jeřicha z Národního referenčního centra pro pesticidy. Americká agentura pro životní prostředí (US EPA) však pesticidy považuje za možnou rakovinotvornou látku. Další odborníci uvádějí, že pesticidy ve velké dávce mohou způsobit bolesti hlavy, zvracení, křeče, zhoršení vidění, silný průjem, třes, bezvědomí, zhoršení paměti či hormonální poruchy.

„Minimálně bych ale nedoporučoval citrusové plody. V těch je pesticidů mnoho a například strouhat citronovou kůru do jídla nepovažuji za zdravé,“ podotkl Miroslav Šuta.

Zdroj: agris
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A