Pomoc pro mladé a malé

18.6.2008

Jejich zájmem také je co nejvíce zjednodušit a usnadnit práci malým výrobcům potravin, kteří většinou dodávají přímo spotřebitelům. Na svém červnovém plenárním zasedání se europoslanci dotkli i některých agrárních témat. 

Stimulovat zájem mladých farmářů Zejména v jižních zemích unie čím dál víc mladých lidí odchází ze zemědělství. Důsledkem je rychlé stárnutí a ubývání venkovské populace. Více než polovinu evropských farem vlastní dnes osoby starší 55 let. Zemědělci do 38 let představují pouze osm procent z celkového počtu. Podle evropských poslanců je proto třeba přijmout opatření, která by dokázala tento trend zastavit a zatraktivnit zemědělství pro mladé lidi. Poslanci se domnívají, že právě nyní, kdy probíhá zdravotní kontrola (health check) společné zemědělské politiky (SZP), je pro navržení a přijetí takovýchto opatření vhodná doba. Mělo by jít zejména o podporu zahájení činnosti mladých zemědělců a předcházení jejich nadměrnému zadlužení. Obojí by mohlo účinně řešit problémy při převodu hospodářství.
Zpráva, kterou vypracoval italský europoslanec Donato Tommaso Veraldi a kterou jeho kolegové přijali velkou většinou, tvrdí, že mladí zemědělci provozují obvykle rentabilnější usedlosti a jsou schopni hledat nová modernější řešení, která jim napomohou lépe přizpůsobit produkci novým potřebám trhu, zvýšit její přidanou hodnotu či zavést nové metody šetrné k životnímu prostředí. SZP by se proto měla zaměřit na zrušení překážek, které mají na cestě k vlastnímu hospodaření. Jednou z priorit SZP musí podle Veraldiho být generační výměna.

Účinněji podpořit zahájení hospodaření

I dnes mají mladí zemědělci možnost získat příspěvek na zahájení činnosti. Europoslanci však navrhují:
• zvýšit strop, který je dnes na úrovni 55 000 eur,
• prodloužit lhůtu, v níž musí po zahájení činnosti dosáhnout souladu s předpisy ze tří let na pět,
• začlenit podpory mladým zemědělcům stanovené v právních předpisech týkajících se rozvoje venkova do závazných opatření členských států,
• dávat podporu pro zakládání společností,
• zpružnit postupy při zakládání a přebírání podniků,
• vytvořit zvláštní rezervní fondy, které zemědělcům pomohou překonat nepředvídatelné události po zahájení podnikání, např. závažné klimatické jevy ohrožující sklizeň nebo prudké zvýšení nákladů,
• podporovat zejména zahájení hospodaření mladých zemědělců v oblastech trvale přírodně znevýhodněných, j
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

13.05.
Počasí na den 13.05.
10°C / 21°C

14.05.
Počasí na den 14.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A