Decimování včelích společenství by mohly mít na svědomí mobily.

20.6.2008

Za tímto stavem stojí včelí nemoc zvaná CCD (Colony Collapse Disorder - syndrom vymírajících včelstev). Projevuje se tak, že veškeré dělnice opustí svůj úl a zanechají v něm jen královnu a vajíčka. Jiné včely se podobně postiženému úlu vyhnou velikým obloukem.
Příčiny této nemoci jsou nejasné, v poslední době se však začalo hovořit o možné vině mobilních telefonů. To potvrzuje i studie pocházející z pera vědců z Koblenzské univerzity. Mobily totiž narušují orientační smysl včel, ty pak nejsou schopny vrátit se do úlu a pomalu umírají ve velké vzdálenosti od svého domova. Americký vědec George Carlo, který pracuje i pro vládu USA upozorňuje, že studie může mít pravdu a to by mohlo mít nedozírné následky.
Lidstvo je na včelách životně závislé. Celých 80 % rostlin rozmnožujících se opylením nemůže opylovat jiný hmyz než včela. Jen v Evropě by bez včel v krátké době vyhynulo 20 000 druhů rostlin. Tak by se nenávratně narušil potravní řetězec a došlo by k masovému vymírání. A nedostatek potravin by se pochopitelně týkal i lidstva. Ostatně, už Albert Einstein prohlásil, že bez včel by lidstvu zbývaly pouhé čtyři roky života. Kolik času nám tedy mobilní telefony vyměří?
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A