Pesticidy: Evropská komise sjednotila limity pro kontaminaci potravin, v řadě případů jde o zvýšení
            5.9.2008
            
            
            
Od 1. září 2008 sjednotila Evropská komise povolenou hladinu pesticidů v potravinách. Nové nařízení sjednocuje limity pro pesticidy v potravinách ve všech členských zemích EU. Ekologické nevládní organizace upozorňují na skutečnost, že v řadě případů dojde k legalizaci vyšší kontaminace potravin pesticidy. 
Nové nařízení zahrnuje přibližně 1100 pesticidů, které zemědělci využívají nebo využívali jak v Evropské unii, tak mimo ni, a stanovuje limity pro 315 zemědělských produktů. 
„Podle nových pravidel musejí být potraviny vyprodukované v jednom členském státě bezpečné pro spotřebitele ve všech ostatních členských zemích. Zbytky pesticidů v potravinách by podle nového nařízení měly být co nejnižší a neměly by mít škodlivý dopad na obyvatele EU,“ uvedla evropská komisařka pro zdraví Androulla Vassiliouová. Podle Komise má nařízení hlavně zjednodušit situaci i dovozcům a obchodníkům. 
Ekologické nevládní organizace nařízení kritizují, protože na sjednocení pravidel nejvíce prodělávají země, které měly v minulosti nejpřísnější ekologickou a zdravotní politiku a tvrdší limity pro kontaminaci potravin pesticidy, než nyní stanovila Komise. 
Podle studie zpracované pro Greenpeace jsou Komisí nově stanovené limity příliš vysoké. V případě obsahu pesticidů jablkách, hruškách a hroznovém víně natolik, že by mohly ohrožovat zdraví dětí. 
Expert pro oblast pesticidů z nizozemské organizace Natuur en Milieu (Příroda a životní prostředí) Hans Muilerman uvedl: „Komise selhala, když nedostála svému závazku stanovit limity na nejnižší možné úrovni.“ 
Ekologické organizace se proto rozhodly, že nové nařízení Komise napadnou u Evropského soudního dvora. Podle Komise jsou údajně námitky NGOs liché a vycházejí prý ze zastaralých či nepřesných údajů. 
Tiskové zprávy k tématu:
 
            Zdroj: Agronavigátor
            Autor: redakce APIC
             
            
           
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A