V Liberci odstartoval 2. ročník výstavy Dny vína a regionálních potravin

24.9.2008

Cílem akce je podpora tradičních výrobků, ke kterým mají lidé vazbu a které reprezentují specifičnost regionu, odkud pocházejí. To patří podle Gandaloviče také k prioritám ministerstva.
 
Ministr považuje za důležitou přípravu podmínek pro malé konkurenceschopné subjekty, které dovedou nabízet kvalitní produkty přímo na farmě, nebo v prostoru venkova. Do konce roku proto předpokládá vydání vyhlášky Ministerstva zemědělství (MZe), která by měla výrazně usnadnit tzv. prodej ze dvora. Ta pomůže zejména provozovatelům menších potravinářských firem v regionech, tedy i takových, jako jsou ty, které přihlásily své výrobky do soutěže v rámci výstavy Dny vína a regionálních potravin.
 
„Věřím, že taková opatření povedou ke zkvalitnění života na vesnicích, k vylepšení obrazu našeho venkova, tolik zkoušeného v minulosti, a že na sebe budou vázat další příležitosti pro farmáře, například rozmanité formy agroturistiky,“  uvedl ministr, který v průběhu návštěvy Liberce řadu specialit sám ochutnal.
 
Ve vztahu k  propagaci kvalitních potravin má největší význam další fungování značky KLASA, která se stala prestižní a respektovanou značkou. MZe chce prohlubovat význam regionálních výrobků oceňováním regionální KLASY tak, aby byl zvyšován i nadále význam regionálních trhů. Zcela zásadním se také ukazuje široký zájem o biopotraviny, kterým se podle ministra dostává a v budoucnu bude dostávat velké podpory.
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A