Pokles soběstačnosti v zásobování hovězím masem
30.12.2008
L P D – Produkce hovězího masa v Evropě díky krizi vyvolané onemocněním BSE a těžké ekonomické situaci výkrmců vlivem nižších tržeb v uplynulém roce výrazně poklesla. Díky tomu se EU-27 stala dokonce netto importérem, protože nebyla schopná kompletně pokrýt poptávku po hovězím mase z vlastních zdrojů. Velká část samozásobování EU tak spočinula pouze na třech pilířích: Francii, Německu a Itálii. Tyto tři státy dokázaly vyprodukovat dobrou polovinu celkového obejmu hovězího masa v rámci původní EU-15. Celkem se v letošním roce pravděpodobně vyrobí v EU-15 7,220 milionů tun hovězího masa. Samotná Francie z tohoto objemu dokázala vyprodukovat 1,54 mil. t. Druhým největším producentem bylo Německo s výrobou hovězího masa v celkovém objemu 1,21 mil. t, těsně následované Itálií s produkcí ve výši 1,07 mil. tun. Rozsáhlejší produkci hovězího masa vykazují ještě Velká Británie (0,86 mil. t) a Španělsko (0,64 mil. t). Ve všech ostatních zemích EU hraje výkrm skotu podružnou roli. Zdroj: Agronavigátor
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem



