Vyhláška upravuje prodej ze dvora

6.5.2009

Podle mluvčího MZe Petra Vorlíčka jde o průlomové opatření, které výrazně zjednoduší výrobu potravin v omezeném, konkrétně stanoveném množství při zachování standardů kvality.

Podle odstupujícího ministra zemědělství Petra Gandaloviče je vyhláška navržena tak, aby zajistila všechny pilíře bezpečnosti potravin, např. dohledatelnost původu masa až na úroveň jednotlivého kusu zvířete. „Zpracování a prodej ze dvora je velkou šancí pro obnovu selského stavu na venkově, nebo vylepšení prestiže i větších podniků v oblasti venkova. Řada farmářů, kteří byli odkázáni v představě o uplatnění vlastní produkce pouze na hypermarkety za městem, bude nyní schopná dodávat přímo do maloobchodní sítě,“ uvedl ministr Gandalovič. Změna pravidel je podle jeho slov obrovským přínosem nejen pro sortiment kvalitních a bezpečných potravin, ale také pro atraktivitu venkovského prostoru.
Vznik vyhlášky o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází s živočišnými produkty, iniciovala antibyrokratická komise, kterou ministr zemědělství ustavil v loňském roce a vychází vstříc zájmům a potřebám malých a středních podnikatelů včetně provozovatelů farem. Podle Vorlíčka jejímu schválení předcházela řada jednání s představiteli kontrolních organizací a EU. Po několika měsících se podařilo prolomit nadměrnou byrokratickou zátěž spojenou s prodejem potravin přímo z farem a Česká republika se tak stala první zemí unie, která vyhlášku notifikovala.
Na zmíněnou vyhlášku o faremním prodeji navazuje dotační titul z Programu rozvoje venkova, který umožní farmářům čerpat dotace na stroje a zařízení v drobných provozech, které jsou pro uvedení na trh nezbytné. Norma umožňuje farmářům vstup na trh za méně přísných podmínek pro maximální stanovené množství. Zpracování potravinářských výrobků je omezeno množstvím litrů a kilogramů a místem prodeje na úrovni kraje.
„V praxi přinese zavedení vyhlášky také kratší cestu kvalitních výrobků z plnohodnotné suroviny bez podílu náhražek až k zákazníkovi. V oblasti agroturistiky umožňuje nabízet hostům na statcích potraviny z vlastní výroby. Zákazník tak získá možnost nahlédnout do kuchyně výroby potravin s jasnou identifikací potraviny až do stáje,“ upozornil ministr.

 


Zdroj: Agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A