Mléčný tuk zvyšuje cholesterol méně než sojový olej

25.2.2011

Pokusy s krysami krmenými hypercholesterolemickou dietou zpochybňují zažité mínění o škodlivějším vlivu živočišných tuků s vyšším podílem nasycených mastných kyselin.

K prověření vlivu rostlinných a živočišných tuků na cholesterol v plasmě byl proveden pokus s dospělými krysími samci krmenými po dobu 110 dní hypercholesterolemickou stravou (29,1 % sacharózy, 29,1 % škrobu, 20 % kaseinu, 10 % tuku, 5 % celulózy, 5,3 % směsi solí, 1 % směsi vitaminů, methionin a cholin). V jedné variantě byl použit čistý mléčný tuk, ve druhé sojový olej. Během prvních dvou měsíců se zvýšil obsah celkového cholesterolu v plasmě v případě sojového oleje o 67 %, v  případě mléčného tuku o 19 %. Výrazně byl v případě sojového oleje zvýšen obsah triglyceridů, zatímco v případě mléčného tuku bylo zvýšení nevýznamné. Obsah LDL-cholesterolu se zvýšil u sojového oleje o 80 %, u mléčného tuku nebylo zvýšení statisticky významné. Zvýšení potřebného HDL-cholesterolu bylo u mléčného tuku o 125 %, zatímco u sojového oleje jen 49 %. Aterogenní index (HDL/LDL) se u krys krmených mléčným tukem významně snížil již po 30 dnech, zatímco při krmení sojovým olejem zůstal po celou dobu nezměněn. Při závěrečném zkoumání tkání byl v aortě zjištěn významně nižší obsah triglyceridů a cholesterolu u varianty s mléčným tukem než se sojovým olejem.


Milchwissenschaft, 66, 2011, č. 1, s. 15-18

Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

13.05.
Počasí na den 13.05.
9°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A