Nová metoda detekce zakázaného barviva Sudan

16.8.2005

Evropské i americké laboratoře čelí stále většímu náporu žádostí o testování potravin na přítomnost barviva Sudan, především ve worchesterské omáčce, která počátkem letošního roku zapříčinila dosud největší akci stahování potravin z trhu v britské historii. Worchesterská omáčka dodaná společností Premiér Foods ze St. Albans, která byla součástí více než 600 známých potravinářských výrobků, musela být stažena z prodeje. Náklady vynaložené na tuto akci, zahrnující ztráty obchodníků, čas managementu a konzultantů, ale i poškození dobrého jména obchodní značky a další, dosáhly odhadem více než 200 mil. EUR. Dnešní komplexní potravinový řetězec představuje pro potravinářské firmy mnohem větší riziko kontaminace vyplývající z globálních zdrojů potravinářských ingrediencí. Barvivo Sudan I, používané ku příkladu k barvení rozpouštědel, olejů a benzinu, je na seznamu zakázaných barviv od roku 1995, a vzhledem k tomu, že je považováno za genotoxický karcinogen, je jeho přítomnost v jakémkoliv množství zakázána ve všech druzích potravin. Evropská komise informovala země exportující chilli, zejména Indii, již v červnu 2003, že veškeré dodávky pálivých chilli papriček a příslušných produktů z nich importované do EU pro lidskou spotřebu, musí být opatřeny analytickou zprávou potvrzující, že dodávka je zcela prosta barviva Sudan I. Nařízení EU bylo posléze rozšířeno i na barviva Sudan II, Sudan III a šarlatovou červeň (Sudan IV). Skutečnost, že se kontaminovaný chilli prášek dostal nepozorovaně do worcesterské omáčky, představuje nedostatek v testování v určitém místě potravního řetězce. Americká výzkumná a vývojová společnost The National Food Laboratory (NFL) vyvinula novou metodu testování přítomnosti barviva Sudan, a to jak v surovině, tzn. papričkách, kurkumě a pryskyřicích, tak v nejrůznějších směsích a zpracovaných produktech. Novou metodou lze detektovat všechny čtyři typy barviva Sudan v množství 0,01 ppm a různých vzorcích.

http://www.foodnavigator-usa.com/productnews/news.asp?id=61126&k=us-lab-develops 

Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

23. -25. 8. 2024 - Kurz pro začínající včelaře

16.7.2024

Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.07.
Počasí na den 26.07.
14°C / 27°C

27.07.
Počasí na den 27.07.
16°C / 32°C

28.07.
Počasí na den 28.07.
15°C / 26°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A