Novela zákona o lihu především upravuje definice pěstitelského pálení

3.5.2011

Tisková zpráva – Změny v oblasti pěstitelského pálení přináší nová potravinářská legislativa, která začala platit od 1. května 2011. Novela zpřehlední zákony o výrobě destilátů v pálenicích a ochrání jejich provozovatele.

Předmětem novely zákona o lihu byla zejména úprava definic pěstitelského pálení a následných přestupků resp. správních řízení. Úprava také nově stanoví, že pozemky pěstitele ovoce se musí nacházet na území České republiky.

„Ministerstvo zemědělství je přesvědčeno, že touto legislativní změnou dojde k výraznému zpřehlednění legislativy týkající se problematiky výroby destilátů v pěstitelských pálenicích,“ vysvětluje ředitel odboru potravinářské výroby a legislativy Jindřich Fialka.  

Novela zákona o lihu přispěje rovněž k vyšší právní jistotě provozovatelů pěstitelských pálenic. Pěstitel bude totiž nově povinen odebrat do tří měsíců od výroby destilátu i množství destilátu (etanolu) nad stanovených 30 litrů, ovšem za cenu běžné sazby daně. Pokud toto ustanovení nedodrží, hrozí mu postih ze strany celního úřadu. V minulosti se stávalo, že provozovatelé pálenic destilát vyrobili, ale zákazník si ho nevyzvedl. Náklady potom musel nést provozovatel. Pokud toto ustanovení pěstitel nedodrží, hrozí mu postih ze strany celního úřadu.

Znění zákona č. 95/2011 Sb. je v příloze nebo volně ke stažení na internetových stránkách Ministerstva vnitra České republiky v sekci Sbírka zákonů ČR.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A