Používání antibiotik ve výkrmu kuřat v Německu standardem?

2.11.2011

83 procent kuřat v německých chovech podle výsledků jedné aktuální studie dostává antibiotika. Výkrmci do krmiva přimíchávají až osm různých preparátů. Pokud čísla souhlasí, bylo by to mnohem více, než bylo doposud známo, uvedla severoněmecká NDR (Norddeutscher Rundfunk, veřejnoprávní televizní a radiová stanice) a poukázala na nové šetření, které se uskutečnilo na objednávku ministerstva zemědělství Severního Porýní-Vestfálska. Výsledky by měly být veřejnosti představeny na konci listopadu.

 
Dozorové orgány hodnotily zprávu NDR zahrnující data získaná v 962 turnusů výkrmu kuřecích brojlerů, probíhajícího na 182 farmách v prvním pololetí letošního roku. Studie dospěla k závěru, že výkrmci i přes zákaz používají antibiotika jako růstový stimulátor.
 
Teprve nedávno vědci dospěli k podobně zneklidňujícím výsledkům v živočišné výrobě a poukázali zejména na nebezpečí, které představují baktérie rezistentní vůči antibiotikům pro lidský organismus. Riziko je pravděpodobně větší než se dříve myslelo.
 
Ústřední svaz německého drůbežářského průmyslu důrazně odmítá výtky, že jsou v chovu drůbeže používána antibiotika jako stimulátor růstu. Naopak se drůbežářský průmysl zavázal v průběhu příštích pěti let snížit již tak nízký limit stanovený v EU pro antibiotika o 30 %. Kromě toho přišel drůbežářský průmysl s vlastní iniciativou: společně s QS-systémem by mělo být do budoucna nutné hlásit použití veškerých antibiotik na území spolkové republiky.
 
Antibiotikaeinsatz in Hähnchenmast offenbar Standard
[2011-10-31], www.topagrar.com
Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A