Otevřený dopis delegátům XX. sněmu Agrární komory České republiky

15.3.2012

Otevřený dopis delegátům XX. sněmu Agrární komory České republiky

Vážení delegáti, 

V loňském roce byl sněmem AK ČR a následně představenstvem komory odmítnut kandidát za člena představenstva AK ČR opakovaně řádně zvolený delegáty shromáždění Libereckého kraje. Poprvé tak bylo porušeno nepsané pravidlo zvyklosti respektovat vůli daného regionu. Neméně závažnou skutečností je, že vedení AK ČR rezignovalo na svoji legitimitu, resp. možnost zastupovat Liberecký kraj.

Námi navržený kandidát je některými představiteli i řadovými členy komory kritizován za své názory. Zejména těmto byla naším návrhem na jeho volbu dána nabídka pro čestnou, demokratickou a argumentací podloženou diskuzi uvnitř představenstva s možností tyto názory vyvrátit, nebo uznat jejich oprávněnost.

Představenstvo AK ČR chápeme jako pracovní orgán složený ze zástupců regionálních, svazových a zájmových skupin členů komory. Tak jako není komora politickou stranou a její členové, včetně členů představenstva, nejsou vázáni svým členstvím k přísnému ideovo-politickému názoru, nejsou vázáni ideově ani k podobě agrární politiky. Namísto snahy diskutovat problémy bohužel uvnitř Agrární komory převládla snaha nejužšího vedení zabránit diskusi nad pro někoho možná nepříjemnými tématy na úrovni představenstva.

Základní etický kodex člena agrární komory spatřujeme zejména v chování, kterým neohrožuje vážnost komory jako takové. Rozdílnost názorů jednotlivců, byť členů AK, nemůžeme považovat a nepovažujeme za porušení principů etiky, ale za demokratické právo vyslovit svůj názor. Nikdo nesmí být nucen k rezignaci práva na obranu svých názorů. Respekt  k rozhodnutí většiny pro nás není to samé, jako politikaření jednotlivců za většinu se vydávajících s cílem umlčet jiný názor.

Přes tuto poprvé poznanou zkušenost s hořkou příchutí změněné situace uvnitř komory zůstáváme nadále řádnými členy. Bereme na vědomí změnu nepsaných regionálních partnerských zvyklostí a k naší práci budeme přistupovat v duchu citátu Benjamina Franklina „Demokracie je, když dva vlci a jehně hlasují o tom, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře vyzbrojené jehně může výsledek hlasování zpochybnit“.

 

Představenstva okresních agrárních komor Libereckého kraje rozhodla nezúčastnit se v roce 2012 Sněmu AK ČR konaného dne 15. března 2012. Tímto rozhodnutím vyjadřují apel na návrat k původním zásadám respektování regionů, respektování slabších silnějšími, respektování se navzájem a zastavení snah jednotlivců o politikaření uvnitř komory.

Delegátům konaného Sněmu přejí úspěch při jeho konání.

V Liberci dne 12. března 2012

   Martin Balatka v.r.                                     Ing.Jiří Sameš v.r.                             Ing.Petr Krogman v.r. 

RAR Libereckého kraje                         OAK Jablonec n.N. – Liberec                  OAK Česká Lípa  

        předseda                                                    předseda                                            předseda

Zdroj: RAR LK
Autor: Vladimíra Pachlová

Soubory ke stažení

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A