Ochrana proti zavlečení a šíření tesaříka

18.4.2012

Tesařík A. chinensis se primárně vyskytuje v Číně a v dalších asijských zemích. Zavlečen byl na Havaj (USA) a do Evropy (Francie, Chorvatsko, Itálie, Litva, Německo, Nizozemsko, Švýcarsko a Spojené království Velké Británie a Severního Irska). Podle dostupných informací jsou za třetí země, v nichž se tesařík A. chinensis vyskytuje, považovány Čína, Filipíny, Indonésie, Japonsko, Jižní Korea, Korejská lidově-demokratická republika, Malajsie, Myanmar, Tchaj-wan, Vietnam, USA. A. chinensis poprvé zjištěn v roce 2000 v italské Lombardii. Výskyt v Lombardii se od té doby nepodařilo eradikovat. Také v dalších územích EU proběhla v posledních letech nebo dosud probíhá eradikace (Itálie, provincie Lazio, město Řím, Nizozemsko). V ČR nebyl dosud výskyt tesaříka A. chinensis zjištěn.

Na území Evropy byl ohniskový výskyt tesaříka A. chinensis poprvé zjištěn v roce 2000 v italské Lombardii. Výskyt v Lombardii se od té doby nepodařilo eradikovat. Také v dalších územích EU proběhla v posledních letech nebo dosud probíhá eradikace (Itálie, provincie Lazio, město Řím, Nizozemsko). V ČR nebyl dosud výskyt tesaříka A. chinensis zjištěn.

Další podrobnosti v příloze

Zdroj: SRS
Autor: redakce apic

Soubory ke stažení

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

13.05.
Počasí na den 13.05.
10°C / 21°C

14.05.
Počasí na den 14.05.
10°C / 21°C

15.05.
Počasí na den 15.05.
11°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A