Ve Francii se vyskytla brucelóza

14.5.2012

V jednom francouzském chovu skotu propukla infekční choroba skotu – brucelóza. Postižená farma hospodařící v departementu Pas-de-Calais na severu Francie vlastnila téměř 1200 kusů skotu. Z preventivních důvodů byl vešketrý dobytek poražen, jak dnes oznámilo francouzské ministerstvo zemědělství Světové organizaci pro zdraví zvířat (OIE). Francie byla oficiálně prohlášena za zemi prostou této nakažlivé choroby v roce 2005. Poslední případ brucelózy se na území Francie vyskytl v roce 2003.
Odborníci se domnívají, že nemoc byla do Francie zavlečena prostřednictvím dovozu živých kusů skotu pocházejících z infikovaného belgického chovu. V této sousední zemi byl prokázán výskyt brucelózy v březnu letošního roku. Výskyt choroby ve Francii potvrdil druhý test již 11. dubna. I přesto francouzské orgány oznámily OIE tuto skutečnost až 9. května.
Brucelóza je bakteriální onemocnění, které patří mezi choroby podléhající povinnému hlášení. Onemocnění u krav způsobuje u krav především potraty, vážné poruchy plodnosti a záněty mléčné žlázy. Postižené početní stavy skotu je nutné kompletně zlikvidovat. V případě výskytu brucelózy je nutné postupovat nanejvýš obezřetně, protože brucelóza patří mezi zoonózy, tj. může být přenesena i na člověka.

Rinder-Brucellose in Frankreich ausgebrochen
[2012-05-10],
www.topagrar.com


Související informace:
A-Z slovník pro spotřebitele:  "Brucelóza"

"Brucelóza prasat (Brucella suis)Vědecké stanovisko EFSA k původci brucelózy prasat (Brucella suis)

"Syrové mléko - chutně a bezpečně"

Zdroj: SVS LK
Autor: redakce Apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A