Farma roku 2012- vyhlášení výsledků

19.12.2012

včera zaplnili  prostory pražského divadla ABC farmáři a hosté, aby byli již pojedenácté osobně přítomni slavnostnímu vyhlášení výsledků soutěže Farma roku. Záštitu nad akcí převzal předseda vlády ČR Petr Nečas.

Komponovaný večer v divadle ABC nabídne nejen představení farem pomocí videoklipů, vyhlášení jejich pořadí a finanční odměnění, ale i velmi pěkné divadelní představení  „Bedřich Smetana: The Greatest Hits“ a na závěr raut.

Farma roku je soutěží, v níž rodinné farmy prezentují své hospodaření a podnikání v oboru.  Soutěží, která dokazuje, že šikovný sedlák si dokáže najít svou cestu a umí využívat konkrétních podmínek své oblasti či regionu k úspěšnému podnikání. A tím si získává stále větší oblibu a zájem veřejnosti.

I v letošním jedenáctém ročníku bylo  nominováno pět farem, které byly hodnoceny odbornou komisí dle pěti kritérií , a to celkového vzhledu farmy, organizace práce, ekonomických výsledků, zamýšleného rozvoje a zapojení rodiny do chodu farmy.

Vítězem jedenáctého ročníku soutěže Farma roku se stala Kozí farma Pěnčín rodiny Pulíčkových z členské organizace ASZ – Svazu chovatelů ovcí a koz. Ekologická farma rozkládající se na 210 hektarech travních porostů a 10 hektarech sadů v okrese Jablonec nad Nisou je zaměřena na chov pětiset koz a stejného množství ovcí. Veškeré kozí i ovčí mléko je zpracováváno přímo ve faremní mlékárně a pestrá škála výrobků z něj je prodávána nejen ve vlastním obchodě a na farmářských trzích, ale vlastním rozvozem putuje i do mnoha prodejen v Praze. Další z podnikatelských aktivit rodiny Pulíčkových je provoz výletního areálu s mnoha zajímavostmi pro děti i dospělé. „Od počátku našeho podnikání jsme vsadili na diverzifikaci, a to se ukázalo jako správná cesta,“ řekl Josef Pulíček.

Kozí farma Pěnčín z Libereckého kraje je vítězem Farmy roku 2012, gratulujeme k úspěchu !

FR01
Stříbrnou příčku obsadil Smetanův statek ze Svobodných Dvorů.  Rodina Smetanova pěstuje na 32 hektarech polí směrem na severozápad od Hradce Králové zelí, dýně, cibuli a brambory. Bronz si odnesla farma Pavla Vokála v těsné blízkosti Národního parku Šumava, která je členem Asociace farmových chovů jelenovitých ČR. Pavel Vokál s rodinou zde ekologicky obhospodařuje 1.150 hektarů půdy.
Všem oceněným srdečně blahopřejeme.
Zdroj: ASZ,
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.05.
Počasí na den 21.05.
12°C / 21°C

22.05.
Počasí na den 22.05.
11°C / 18°C

23.05.
Počasí na den 23.05.
11°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A