Majetkové vyrovnání s církvemi

4.1.2013

Od 1. ledna 2013 vstupil v platnost zákon č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Ministerstvo zemědělství v tomto zákoně vystupuje prostřednictvím pozemkových úřadů, které ve správním řízení rozhodují o zemědělském majetku podle výše uvedeného zákona.

Základním principem zákona jsou naturální restituce původního majetku církví a náboženských společností, který je nyní ve vlastnictví státu.

Za nevydávaný majetek náleží dotčeným církvím a náboženským společnostem finanční náhrada, jejíž výše byla určena na základě kvalifikovaného odhadu hodnoty majetku církví a náboženských společností k 25. únoru 1948 po odečtení hodnoty majetku, u něhož bude umožněna naturální restituce. Finanční náhrada bude splácena po dobu 30 let a její výše bude každý rok upravována s ohledem na míru inflace.

V rámci majetkového vyrovnání bude vydán majetek, který spravuje Pozemkový fond ČR, a majetek, se kterým hospodaří Lesy ČR, s. p. Dále bude vydán nemovitý majetek, který sloužil církvím a náboženským společnostem a jimi zřízeným právnickým osobám ke kultovním nebo charitativním účelům a rovněž věci funkčně související s jimi vlastněnými nemovitostmi.

V této sekci najdete aktuální informace týkající se církevních restitucí. Obsah bude pravidelně aktualizován.


Odkazy:

Zdroj: MZe
Autor: redakce Apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A