Informační systém SZIF

22.3.2013

Od 1. 3. 2013 je Informační systém SZIF napojen na Informační systém základních registrů (ISZR), ze kterého je SZIF dle Zákona č. 111/2009 Sb. o základních registrech povinen přebírat referenční údaje o českých subjektech.

Nadále tedy budou dle § 4 zákona č. 111/2009 Sb. správné referenční údaje o subjektu – zejména: „jméno“, „příjmení“, „adresa trvalého pobytu“, „IČ“, „název organizace“, „adresa sídla“, – přebírány z ISZR.

Tyto údaje SZIF od 1. 3. 2013 nepřebírá od žadatelů, ale automatizovaně z Registru obyvatel a Registru osob, dále jen ze Základních registrů ČR.

V případě potřeby změny těchto údajů musí změnu žadatelé nahlásit pouze a přímo editorům těchto registrů. *

Vyzýváme žadatele, aby si v předstihu před podáním žádostí na SZIF ověřili správnost svých údajů vedených v Základních registrech ČR.

Údaje převzaté ze Základních registrů jsou žadatelům dostupné na Portálu farmáře SZIF od 4. 3. 2013.

Další údaje žadatelů  - doručovací adresy, kontaktní údaje a čísla bankovních účtů budou žadatelé poskytovat SZIF tak jako dosud.

Subjekty neevidované v Základních registrech ČR (cizinci, příspěvkové organizace zřízené ministerstvem, příspěvkové organizace zřízené územním samosprávným celkem (krajem, obcí) před 1. 1. 2001) budou nadále SZIF poskytovat veškeré požadované údaje přímo, tak jako dosud.

Změna údajů v Základních registrech – musí být iniciována subjektem (občanem či právnickou osobou) přímo u editorů Základních registrů ČR.

Editor je na základě zákona o základních registrech:

• zodpovědný za to, že jím zapsané referenční údaje jsou v souladu s údaji uvedenými v dokumentech, na jejichž základě jsou údaje do příslušného základního registru zapsány (§ 4 odst. 2).

• povinen zapsat referenční údaj do základního registru nebo provést jeho změnu bez zbytečného odkladu nejpozději však do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o vzniku nebo o změně skutečnosti dozví.

• v případě pochybnosti označit referenční údaj jako nesprávný a ověřit jeho správnost.

Do Registru obyvatel (ROB) jsou oprávněni zapisovat Ministerstvo vnitra, Policie České republiky, Správa základních registrů a správce agendového informačního systému datových schránek v rámci k tomu určených agend (evidence občanských průkazů, evidence cestovních dokladů, agendový informační systém datových schránek).

Záznamy do Registru osob (ROS) provádějí příslušné editorské agendy. Jde o orgány a instituce, které již v současnosti mají zákonnou povinnost osoby registrovat. Jedná se o obchodní rejstřík, rejstřík živnostenského podnikání, evidence nebo informační systémy vybraných ministerstev a ústředních orgánů státní správy, profesních komor, obcí a krajů.

Krajské úřadyvstupují do role editora z důvodu udělování oprávnění k činnosti nebo rozhodování o vzniku následujících osob:

a) fyzické osoby – provozovatel stanice technické kontroly,
b) fyzické osoby – poskytovatel zdravotních nebo sociálních služeb,
c) právnické osoby – svazek obcí,
d) právnické osoby – zájmové sdružení právnických osob,
e) právnické osoby – příspěvková organizace.

Obecní úřadyvstupují do role editora registru osob (ROS) z důvodu zřizování příspěvkových organizací dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích.

Obce s rozšířenou působností budou dále editory fyzických osob – provozovatelů stanic měření emisí dle zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a dále honebních společenstev dle zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti.

Další možností pro komunikaci veřejnosti se Základními registry je využití Czech POINT.

 Na kontaktním místě Czech POINT lze získat služby:

  • výpis údajů, které stát vede o vás nebo o vaší firmě,
  • v případě nesouladu skutečných a evidovaných údajů lze žádat o jejich změnu, a to o změnu osobních či firemních údajů.

Při každé žádosti na Czech POINT musíte předložit doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo pas. Služby spojené s osobními údaji jsou poskytovány výhradně osobě žadatele, nebo k osobám, ke kterým žadatel doloží oprávnění takové služby požadovat. Například zmocněnec musí doložit úředně ověřenou plnou moc osoby, na kterou se služby poskytují. Podobně i v případě zákonného zástupce – např. rodič, opatrovník – musí být doložen doklad (rodný list, rozhodnutí soudu apod.), kterým se dokládá vztah mezi žadatelem a osobou, na kterou se služby poskytují.

V registru osob nejsou zatím evidovány tyto subjekty:

A. Právnické osoby

  • příspěvkové organizace zřízené ministerstvem
  • příspěvkové organizace zřízené územním samosprávným celkem (krajem, obcí) před 1. 1. 2001

Odůvodnění:

Pro tyto právnické osoby není dle platných zákonů definována agenda, a tudíž není určen editor pro zápis do ROS. Nedostatek v zákonech bude řešit připravovaná novela zákona o základních registrech a navazujících zákonů.

 B. Podnikající fyzické osoby

  • kterým oprávnění k podnikání vydala státní/krajská veterinární správa

Odůvodnění:

Státní veterinární správa není dosud připojena na systém základních registrů a nedodává data za tyto osoby do ROS.

Tyto subjekty jsou nadále povinny poskytovat SZIF požadované údaje přímo.

Zdroj: SZIF
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

21.05.
Počasí na den 21.05.
12°C / 21°C

22.05.
Počasí na den 22.05.
11°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A