4.ročník soutěže o značku "Regionální potravina" vyhlášen

12.4.2013

   Ministerstvo zemědělství již čtvrtým rokem zajišťuje podpůrnou kampaň, která seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Součástí této kampaně je značka „Regionální potravina“.
  
   Administrátorem pro letošní rok byl MZe určen Státní zemědělský a intervenční fond.Vyhlašovatelem soutěže pro Liberecký kraj se na základě výběrového řízení stala Regionální agrární rada Libereckého kraje

RAR LK vyhlašuje příjem přihlášek do 4.ročníku soutěže o značku
„Regionální potravina Liberecký kraj“

Přijímání přihlášek probíhá od 22.4 do 10. 5. 2013.

 

   Přihlášku do soutěže pro jednotlivé výrobky adresuje přihlašovatel na adresu: Regionální agrární rada Libereckého kraje, U Nisy 745/6a, 460 02 Liberec 3, případně elektronicky na mail: info@apic.cz 

V případě elektronického podání „Žádosti“ mailem, je žadatel povinen předat originál „Žádosti“ podepsaný nejpozději v den předání přihlášených výrobků pro účely hodnocení komisí, tj. 22.4 – 10. 5. 2013.

    Metodiku, regionální podmínky a přihlašovací formuláře do soutěže naleznete v příloze nebo též na www.regionalnipotravina.cz   nebo si je můžete vyzvednout osobně na adrese Regionální agrární rady Libereckého kraje, případně ji vyžádat e-mailem na info@apic.cz, kontakt: Vladimíra Pachlová tel: 485 108 040,

    Zasedání hodnotitelské komise je plánováno na 21. května 2013 v zasedací místnosti v sídle RAR LK, U Nisy 745/6a, 460 02 Liberec 3.

 

    Předání přihlášených výrobků pro účely hodnocení komisí bude probíhat po předchozí dohodě do 21. 5. 2013 do 7.30 hod. na adrese RAR LK a to v přiměřeném množství s ohledem na počet členů komise a velikosti výrobku. Pro následné focení výrobků je požadován minimálně 2 ks.

Potraviny budou ihned uloženy dle pravidel pro jejich skladování.

Na základě předchozí dohody lze nespotřebované výrobky žadateli vrátit a to do dvou pracovních dnů, po termínu konání hodnotitelské komise.

    Letošní ročník soutěže bude ukončen slavnostním vyhlášením oceněných výrobků. Součástí vyhlášení soutěže je i prezentace oceněných výrobků.

    Slavnostní vyhlášení pro rok 2013 se uskuteční dne 4. 10. 2013 při konání akce „Den regionálních potravin Libereckého kraje“, místo konání Liberec

VIDEOSPOT - LINK ZDE 

Základní informace a stručný postup přihlášení do soutěže.

Obecné informace

  • Značka Regionální potravina je určena pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních potravinářských podniků (maximálně do 250 zaměstnanců). Žadatelem může být pouze provozovatel potravinářského podniku, který provádí všechny úkony výroby související s přípravou, upravováním, opracováním, zpracováním surovin, včetně balení.
  • Produkt, který se přihlásí do soutěže, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70 %. Hlavní surovina musí být 100% tuzemského původu. Přihlášený výrobek musí splňovat požadavky platných právních předpisů národního a evropského potravinového práva včetně ostatních relevantních předpisů.

Značka Regionální potravina se uděluje pouze vítězi ve stanovených kategoriích:

  1. Masné výroby tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.).
  2. Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).
  3. Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
  4. Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).
  5. Pekařské výrobky, včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny).
  6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.
  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné (piva, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, minerální vody apod.).
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě (čerstvá, sušená, proslazená nebo nakládané ovoce a zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky apod.).
  9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).

Postup k účasti v soutěži

  • Kompletní pravidla pro udělování značky jsou uvedena v „Metodice pro udělování značky Regionální potravina“ a jsou rozdělena na tři části: obecná, specifická a regionální.
  • Žadatel vyplní a podepíše Žádost, kterou předloží ve stanoveném termínu vyhlašovateli soutěže – krajskému regionálnímu koordinátorovi. Účast v soutěži je bezplatná.
  • V případě nejasností při vyplňování Žádosti, kontaktujte regionálního koordinátora, který bezplatně poskytne podrobné informace.   
  • Každá žádost bude zaregistrována. V případě, že žádost bude neúplná nebo bude obsahovat chybné údaje, bude žadatel vyhlašovatelem vyrozuměn o konkrétních nedostatcích a bude vyzván k jejich odstranění.
  • Přijímání žádostí probíhá průběžně, žádosti mohou být předány elektronicky, osobně, případně mohou být zaslány doporučeně poštou.
  • Žadatel je povinen dodat v termínech stanovených vyhlašovatelem k hodnocení konkrétní výrobek v odpovídajícím množství.

Hodnocení

  • Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnotitelské komise příslušného kraje. Jejími členy jsou zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR, krajského úřadu daného regionu, Státní veterinární správy ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
  • Komise posoudí celou žádost i zaslaný vzorek výrobku do soutěže. Komise budou hodnotit zejména inovativnost, senzorické vlastnosti výrobků, použité suroviny a způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo dostupnost výrobku na trhu.
  • Výsledky soutěže musí být vyhodnoceny nejpozději do 15. července 2013.
  • Oceněný výrobek získá certifikát Ministerstva zemědělství a právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. Držitel značky Regionální potravina je povinen označit oceněný výrobek logem Regionální potravina nejpozději do 6 měsíců od jeho udělení.

 

 

 

Zdroj: RAR LK
Autor: Vladimíra Pachlová

Soubory ke stažení

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A