Mlékárna je zachráněna

6.8.2013

Malá česká mlékárna na rozhraní Lužických hor a Českého Švýcarska měla na kahánku. Málem jsme už neměli šanci vychutnat si její lahodné sýry, skoro zmizela z povrchu této republiky jako mnoho dalších, jistě také dobrých českých a moravských mlékáren. Doba je k podnikatelům někdy až krutá a kdo nestačí udržet krok v nabídce a poptávce a nechá se ovlivnit dovozy mléčných výrobků ze zahraničí, má smůlu.

Nešťastný osud se za pomoci mateřské společnosti Polabských mlékáren a. s. podařilo ale zvrátit, a tak si můžeme tentokrát přiblížit produkty, které Agrární komora ČR společně s Billou nabídla novinářům na tiskové konferenci k ochutnání. Jsou to sýry většinou se značkou Bio a nemají se za co stydět, jsou skutečně bez všech těch chemických přísad, které sice prodlužují trvanlivost, ale mají nesporně vliv na naše zdraví. A agrární komora spolu s řetězcem Billa se snaží, aby takových českých biodobrot bylo právě v tomto řetězci co nejvíce. České navíc vytlačují obdobné biopotraviny z dovozu, což také některým výrobcům pomáhá nejen k přežití, ale k větší expanzi na našem trhu.

Vyrábí máslo a sýry

Mlékárna ve Varnsdorfu byla založena v nelehké době roku 1943 a její život prodělal za sedmdesát let historie mnoho změn, stejně jako život regionu na rozhraní Lužických hor a národních parků Českého a Saského Švýcarska. Je to region nádherné přírody – odlehlých skal a kaňonů, ale i zelených pastvin, tak důležitých pro produkci kvalitního mléka. „U nás z něj vyrábíme unikátní výrobky, stejně unikátní, jako je region sám.


Čerstvé máslo produkujeme v menších dávkách klasickou metodou, sýry vyrábíme s velkým podílem ruční práce, která jim dá nezaměnitelné vlastnosti, zejména chuť a konzistenci, udíme výhradně kouřem z bukových štěpek. Vyrábíme klasické polotvrdé sýry Eidam, Gouda, Tolštejn – sýr ementálského typu s tvorbou ok, ale i další. Ochutnejte ručně tažené a pletené pařené copy, které se touto metodou vyrábí ve střední Evropě snad jen u nás, poznejte tajemství Lužického sýrového měšce nebo zkuste čerstvý Pastevecký sýr, oceněný v soutěži o nejlepší regionální potravinu 2012,“ vyprávěl novinářům Jiří Svoboda, vedoucí tamní výroby.

Velká část produktů v biokvalitě

„Vyznavače bioproduktů jistě potěšíme tím, že velká část našich výrobků, stejně jako část výrobků naší mateřské společnosti v Poděbradech, je vyrobena právě v této kvalitě při použití bio mléka a biosmetany. V roce 2004 jsme byli dokonce první mlékárnou v České republice certifikovanou pro výrobu biosýrů. Nazvali jsme je Mandava a vyrábíme je vedle široké škály bioproduktů, které získávají stabilně mnohá ocenění dodnes,“ říká Svoboda. Prozradil, že ten hezký název Mandava je po místní říčce. Není divu, že tyto sýry se objevují i na různých regionálních oslavách, veletrzích a výstavách. Jednou z nich byly i Vinařské Litoměřice, kde se právě tyto sýry nabízely jako vynikající doplněk při degustacích lahodných vín z celé České republiky.


„Naším největším oceněním však bude, když si po ochutnání našich produktů řeknete: Takhle by měl chutnat sýr!“ vyslovil na závěr svého představení mlékařských výrobků z Varnsdorfu Jiří Svoboda.

 

 

zdroj: Eugenie Línková

 

Zdroj: AK ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A