Profil humánních patogenů v potravinách

13.9.2005

Publikovala výsledky Koordinovaného výzkumného projektu (CRP) na téma Stanovení profilu humánních patogenů v potravinách (IAEA TECDOC Series No.1431). Hlavní potravinové mikrobiální kontaminanty byly určovány v některých základních potravinách, které jsou předmětem mezinárodního trhu potravin. Pro výzkum byly použity tisíce vzorků širokého sortimentu potravin z různých míst potravního řetězce – maso (drůbeží, hovězí a vepřové), mořské produkty (korýši jako např. garnáti, krevety, chobotnice, humři a různé druhy ryb jako losos, sépie, sledi aj.), koření (pepř, paprika), zmrazená zelenina (chřest, hrášek, kukuřice) a další produkty (kokosové ořechy a mléčné výrobky). Analýza zahrnovala patogenní bakterie jako Salmonella spp. (několik séroypů), Escherichia coli, Escherichia coli 0157:H7, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Vibrio choleare, Vibrio parahameolyticus  a Yersinia enteriolitica. Údaje získané v rámci řešení CRP poskytují užitečná data pro dokonalejší provádění analýz rizika potravin v zemích importujících, resp. exportujících potraviny. Více informací na adrese 

Food Australia, 57, 2005, č. 8, s. 340 

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

1. července startuje příjem žádostí o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti v Libereckém kraji

30.6.2022

V pátek 1. července v 9 hodin spouští Liberecký kraj příjem žádostí do programu Kotlíkové dotace v Libereckém kraji

» více

3.9.2022 Krajské Dožínky 2022

28.6.2022

Pozvánka na Krajské Dožínky 2022

» více

Nedostupnost stránek eAGRI - resortní portál Ministerstva zemědělství a stránka Portálu farmáře

23.6.2022

Vážení uživatelé, v období od 1. 7. od 16:00 hod 10. 7. 2022 dojde k plánované generální odstávce systémů

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.07.
Počasí na den 04.07.
15°C / 26°C

05.07.
Počasí na den 05.07.
12°C / 25°C

06.07.
Počasí na den 06.07.
12°C / 24°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A