Profil humánních patogenů v potravinách
13.9.2005
Publikovala výsledky Koordinovaného výzkumného projektu (CRP) na téma Stanovení profilu humánních patogenů v potravinách (IAEA TECDOC Series No.1431). Hlavní potravinové mikrobiální kontaminanty byly určovány v některých základních potravinách, které jsou předmětem mezinárodního trhu potravin. Pro výzkum byly použity tisíce vzorků širokého sortimentu potravin z různých míst potravního řetězce – maso (drůbeží, hovězí a vepřové), mořské produkty (korýši jako např. garnáti, krevety, chobotnice, humři a různé druhy ryb jako losos, sépie, sledi aj.), koření (pepř, paprika), zmrazená zelenina (chřest, hrášek, kukuřice) a další produkty (kokosové ořechy a mléčné výrobky). Analýza zahrnovala patogenní bakterie jako
Salmonella spp. (několik séroypů),
Escherichia coli, Escherichia coli 0157:H7,
Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Vibrio choleare, Vibrio parahameolyticus a
Yersinia enteriolitica. Údaje získané v rámci řešení CRP poskytují užitečná data pro dokonalejší provádění analýz rizika potravin v zemích importujících, resp. exportujících potraviny. Více informací
na adrese
Food Australia, 57, 2005, č. 8, s. 340
Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
16.7.2024
Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
26.07.
14°C / 27°C
27.07.
16°C / 32°C
28.07.
15°C / 26°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A