Profil humánních patogenů v potravinách

13.9.2005

Publikovala výsledky Koordinovaného výzkumného projektu (CRP) na téma Stanovení profilu humánních patogenů v potravinách (IAEA TECDOC Series No.1431). Hlavní potravinové mikrobiální kontaminanty byly určovány v některých základních potravinách, které jsou předmětem mezinárodního trhu potravin. Pro výzkum byly použity tisíce vzorků širokého sortimentu potravin z různých míst potravního řetězce – maso (drůbeží, hovězí a vepřové), mořské produkty (korýši jako např. garnáti, krevety, chobotnice, humři a různé druhy ryb jako losos, sépie, sledi aj.), koření (pepř, paprika), zmrazená zelenina (chřest, hrášek, kukuřice) a další produkty (kokosové ořechy a mléčné výrobky). Analýza zahrnovala patogenní bakterie jako Salmonella spp. (několik séroypů), Escherichia coli, Escherichia coli 0157:H7, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Vibrio choleare, Vibrio parahameolyticus  a Yersinia enteriolitica. Údaje získané v rámci řešení CRP poskytují užitečná data pro dokonalejší provádění analýz rizika potravin v zemích importujících, resp. exportujících potraviny. Více informací na adrese 

Food Australia, 57, 2005, č. 8, s. 340 

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

28. 9. 2023 - XVIII. ročník Svatováclavský nákupní trh ovcí a koz

18.9.2023

Akce s doprovodným programem probíhá od 9:00 na kozí farmě v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.09.
Počasí na den 28.09.
11°C / 24°C

29.09.
Počasí na den 29.09.
12°C / 24°C

30.09.
Počasí na den 30.09.
11°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A