Podpora kvalitních potravin je mojí prioritou

10.9.2013

Právo, 7. září 2013

Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman:

* Potravinami jste se zabýval téměř sedm let jako prezident Potravinářské komory ČR. Jak nahlížíte na potraviny a potravinářskou výrobu jako ministr zemědělství?

Úsilí o vysokou bezpečnost potravin a lepší informovanost spotřebitelů považuji za svoji základní prioritu a chci se těmto tématům věnovat i jako ministr zemědělství. Mezi mé další priority patří samozřejmě také posílení kontrol potravinářských dovozů z rizikových zemí za účelem zvýšení bezpečnosti potravin. Kontroly dovozových potravin mají jediný cíl – aby se na náš trh nedostávaly potraviny, které jsou buď přímo zdraví nebezpečné, nebo nekvalitní a falšované. Nevím, proč bychom měli mít na trhu falšované zahraniční marmelády, které obsahují převážně jablka, ačkoliv jejich názvy hovoří o různých druzích ovoce, nebo medy, které pocházejí spíše z chemické továrny než ze včelího úlu. A rozhodně je mojí prioritou také podpora propagace kvalitní zemědělské a potravinářské produkce – značek Klasa, Regionální potravina a marketingové akce zaměřené na podporu prodeje kvalitních potravin a lepší informovanost zákazníků.

* Co si má vlastně běžný zákazník představit pod heslem zvýšení informovanosti spotřebitelů, například o původu či složení výrobku?

Spotřebitel by měl být například i u nebalených výrobků prodávaných na pultě informován o podílu hlavní složky. Tedy například, jestli je párek vyroben ze sóji, nebo z masa, stejně jako o zemi původu výrobku či o výrobci. Protože novela zákon o potravinách ve znění schváleném na začátku května předchozí vládou již rozpuštěnou Sněmovnou neprojde, pevně doufám, že se nám podaří prosadit povinnost uvádět tyto informace do nové podoby zákona o potravinách. Tu bude po volbách schvalovat již nová Sněmovna. Spotřebitelé si tak budou moci vybírat potraviny na základě kompletních informací. Samozřejmě, že vzdělávání a informování spotřebitelů se odehrává ve velké míře i dnes prostřednictvím různých webových portálů ministerstva zemědělství, jako je například www.bezpecnostpotravin.cz, www.jentodobre.cz, ale i formou brožur vydávaných ministerstvem, které spotřebitelům radí, jak vybírat potraviny a jak se orientovat v nabídce na trhu.

* Vraťme se k propagaci. Je možné se v podpoře kvalitních potravin opřít o již existující značky?

Určitě ano. Je nepochybně naší výhodou, že propagace může stavět na tradičních a veřejnosti dobře známých značkách kvality a původu, jako je například národní značka kvality Klasa. Domnívám se ale, že marketingové akce u značky by se měly zaměřovat především na podporu prodeje kvalitních potravin, protože veškerá spontánní znalost značky mezi spotřebiteli, která mimochodem u Klasy činí téměř 90 procent, je k ničemu, neví-li spotřebitel, kde si může takto oceněné výrobky koupit. Proto chci, aby spotřebitelé měli snadný přístup k informacím, kde výrobky označené značkami kvality a tradice koupit.

* Hovořili jsme o Klase. Má stejný úspěch a potenciál také další značka, kterou uděluje ministerstvo zemědělství, a to Regionální potravina?

Soutěž Regionální potravina má v jednotlivých krajích za sebou čtyřletou tradici a do této chvíle máme logem Regionální potravina oceněno 373 výrobků. S radostí mohu konstatovat, že zájem výrobců o účast v soutěži je stále velký. Ministerstvo zemědělství vnímá soutěž Regionální potravina jako významnou podporu malých a středních výrobců v regionech, kteří přináší na trh potravinářské výrobky s tradičními recepturami. Zároveň přináší spotřebiteli nové výrobky, často s novou chutí a vysokou kvalitou. Z tohoto hlediska je pro nás také velmi důležitá spolupráce s kraji. Vždyť regionální potraviny lze nejen velmi úspěšně využít při propagaci jednotlivých krajů, ale i v konceptu regionální gastronomie, kdy tradiční krajová jídla připravovaná z místních surovin budou na jídelníčku vybraných kvalitních restaurací v daném regionu.

* A jednu osobní otázku na závěr: Preferujete vy sám potraviny s logem Klasa či Regionální potravina?

V každém případě preferuji české potraviny. Jsou-li navíc oceněné logem Klasa nebo Regionální potravina, je to jenom dobře. Jsem teď velmi často na výjezdech v jednotlivých krajích České republiky, na tradičních dožínkách či právě na předávání ocenění Regionální potravina. A mohu říci, že jsem díky tomu ochutnal celou řadu vynikajících krajových specialit, o kterých jsem ani netušil, že existují. Domnívám se, že řada tuzemských spotřebitelů je na tom obdobně. I proto je nanejvýš žádoucí, abychom informovanost o těchto kvalitních a regionálních produktech maximálně podporovali.

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A