Novela zákona o tržní síle

16.10.2013

Přípravu novely zákona o významné tržní síle, který reguluje chování obchodních řetězců, brzdí rozpuštění Poslanecké sněmovny. Novela se bude patrně vztahovat i na velké výrobce, kteří mají významné postavení na trhu. Platit by mohla od poloviny příštího roku. Vyplývá to z informací, které dnes na odborné konferenci v Brně uvedli zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Zákon, na jehož dodržování dohlíží ÚOHS, platí od února 2010, odborníci jej opakovaně kritizují. Zabývala se jím i Evropská komise, řízení s Českem ale nezahájila.

"Díky situaci na politické scéně jsme stále ve stavu přípravy novely, nemáme partnera, kterým má být zejména Poslanecká sněmovna," uvedl místopředseda ÚOHS Hynek Brom. Připustil, že zákon by se měl za určitých podmínek vztahovat i na velké výrobce. Jako příklad uvedl Plzeňský Prazdroj nebo Coca-Colu.

Brom několikrát zopakoval, že zákon má chránit slabší smluvní stranu mezi dodavateli a odběrateli. "Tou slabší stranou se může stát i obchodní řetězec," uvedl Hynek.

Hlavním cílem zákona o významné tržní síle je ochrana dodavatelů do obchodních řetězců. S několika z nich zahájil ÚOHS správní řízení. Brom uvedl, že ve dvou případech řízení skončí přijetím závazků. Příkladem je už uzavřený spor s Aholdem.

Aktuálně vede ÚOHS šest správních řízení. Kterých firem se týkají, Brom neuvedl. Některé případy jsou podle něj velice rozsáhlé a v jednom případě má spis až 16.000 stran. Loni předseda ÚOHS Petr Rafaj zrušil pokutu 13,628 milionu korun pro Kaufland. Podle Broma úřad definitivně uzavře případ ještě letos.

Odborníci v minulosti diskutovali o více variantách změn zákona. ÚOHS připravuje nyní novelu, kterou Brom označil za technickou. Úřad v budoucnu uvažuje i o rozšíření působnosti normy na jiné oblasti.

"To, co se děje na trhu s potravinářských zbožím, se děje i jinde," uvedl Brom. Jako příklad uvedl automobilovou přepravu, služby, lékárenské řetězce. Podle něj ale není důvod působnost zákona rozšiřovat na už regulované sektory, jako jsou energetika nebo telekomunikace.

Podle Broma má současná podoba "svoje rezervy, ale svým způsobem dokáže plnit svou úlohu". Zákon se vztahuje zejména na obchodní řetězce s ročním obratem přes pět miliard korun.

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A