SZPI zkontrolovala téměř 5 tisíc potravin na přítomnost cizorodých látek
7.4.2014
V rámci kontroly bezpečnosti potravin Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v roce 2013 mj. zkontrolovala 4 807 šarží potravin z hlediska přítomnosti cizorodých látek – pesticidů, mykotoxinů, chemických prvků, konzervantů a barviv. Celkem u 273 šarží potravin analýza potvrdila nadlimitní přítomnost cizorodých látek. Odběr vzorků SZPI uskutečnila ve všech článcích distribučního řetězce, tj. ve fázi výroby, dovozu, distribuce a maloobchodního prodeje. Laboratorní analýzy byly provedeny v akreditovaných laboratořích SZPI v Praze a Brně a v externích laboratořích.
V rámci kontroly reziduí pesticidů SZPI odebrala ke kontrole 1 089 vzorků, nadlimitní hodnoty laboratorní analýza prokázala u 12 vzorků. Jednalo se o následující komodity: zelený čaj, paprika, koriandr, hlíva ústřičná, žampiony a doplňky stravy - grapefruitový extrakt a grepový sirup s betaglukanem.
 Celkem 600 šarží potravin SZPI prověřila na přítomnost mykotoxinů a  nevyhovující hodnoty z hlediska požadavků legislativy rozbor prokázal u 6  šarží potravin - u rýže, pistácií a sušených fíků rozbor potvrdil  nadlimitní přítomnost aflatoxinů a v rozinkách a mleté paprice analýza  zjistila nevyhovující hodnoty ochratoxinu A.
 V rámci monitoringu chemických látek v potravinách inspekce kontrolovala  hodnoty přítomnosti minerálních látek, zejména sodík, draslík, hořčík,  hořčík, selen, vápník a zinek a rovněž kontaminující prvky, zejména  arzen, cín, olovo, kadmium, měď, rtuť a jiné. SZPI celkem odebrala ke  kontrole 612 šarží potravin, u 3 vzorků byly zjištěny nevyhovující  hodnoty. Jednalo se o překročení nejvyšší povolené hodnoty přítomnosti  olova v doplňcích stravy a přítomnosti mědi ve víně.
 Inspekce odebrala 398 vzorků k analýze přítomnosti barviv, rozbor  prokázal nevyhovující hodnoty u 42 šarží potravin. Ve 22 případech se  jednalo o výrobky, u kterých legislativa přibarvování jednoznačně  zakazuje, například víno, hroznový mošt, med, koření a výtažky z bylin. V  ostatních případech nebyla přítomnost barviv vyznačena na obale, což je  porušení povinnosti v oblasti označování potravin.
 Přítomnost konzervantů SZPI prověřovala u 1056 vzorků potravin, přičemž  nevyhovující hodnoty analýza prokázala u 51 vzorků – ve 43 případech se  jednalo o překročení maximálního povoleného limitu pro přítomnost  konzervační látky, v 8 případech absentoval údaj o přítomnosti látky na  obale.
 Kontrola přítomnosti cizorodých látek v potravinách je jednou z  kontrolních priorit SZPI a i v letošním roce se inspekce této oblasti  intenzívně věnuje.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

