Použití nitritové soli při zpracování ekoproduktů

5.10.2005

Různé produkty navíc nesmí obsahovat žádnou NS, pokud se předpokládá, že spotřebitel bude tyto produkty péci nebo je konzumovat velmi často. Je to například játrová paštika nebo špek. Aby bylo množství použité NS co nejnižší, měli by ekologičtí uzenáři používat navíc kyselinu askorbovou (E 300, vitamin C) nebo askorban sodný (E 301), protože tyto pomocné prostředky posilují konzervační účinek dusitanu. Tři ekologické svazy – Bioland, Demeter a Gäa – použití NS i kyseliny askorbové v zásadě zakazují.

 

Hlavním argumentem pro používání NS v biouzeninách je efekt červené barvy. V masných produktech může plnit dokonce několik funkcí:

- hubení zdraví škodlivých bakterií,

- prodloužení trvanlivosti ošetřených produktů,

- zachování načervenalé barvy svaloviny,

- tvorba a stabilizace aromatu.

 

Pro nitritovou sůl však platí i v konvenční oblasti omezení používaného množství. Přílišná konzumace je totiž spojena s přímým ohrožením zdraví. Dusitan poutá v lidském těle červené krevní barvivo – hemoglobin. Vzhledem k tomu, že hemoglobin odpovídá za zásobování celého organizmu kyslíkem, je předávkování dusitanem životu nebezpečné. V menších dávkách však roztahuje cévy a snižuje krevní tlak. Ve spojení s produkty odbourávání bílkovin se v lidském těle mohou z dusitanu tvořit rakovinotvorné nitrosaminy. Tento proces lze eliminovat pomocí vitaminu C (kyselina askorbová), která se v různých uzeninách používá jako přídatná látka. Nitrosaminy se rovněž tvoří při silném zahřátí masných produktů, proto se častá konzumace uzenin nedoporučuje.

 

U ekologicky zpracovávaných masných produktů je zakázána výroba tvarovaného masa, černé uzení, používání aromat, enzymů a metod urychlujících zrání produktů.

 

Zdroj: Bio Obchod, září 2005    

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

17. 6. 2022 Mladý včelař

25.5.2022

Střední škola hospodářská a lesnická pořádá akci, jejímž cílem je vzbudit zájem mladé generace o obor včelařství, je určena pro žáky 2. stupně základních škol a pro studenty středních škol.

» více

4. 6. 2022 - 16. ročník krajského dne koně Libereckého kraje – „já mám koně“

25.5.2022

Největší přehlídka koní v Libereckém kraji, která se zahajuje slavnostním průvodem městem a následují ukázky jednotlivých účastníků, předvádějících nejrůznější využití koní v současné době ale i v minulosti jejich využíváním v zemědělství, lesnictví a jiných oborech lidské činnosti

» více

27. 5. 2022 ŠKOLA VODY

23.5.2022

WSG Agro, spol. s r.o., Kordula, spol. s r.o. a Liberecký Kraj pod záštitou radního Václava Židka Vás srdečně zvou na akci ŠKOLA VODY, která proběhne v pátek 27. Května v Dolním Vítkově.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.05.
Počasí na den 28.05.
8°C / 16°C

29.05.
Počasí na den 29.05.
5°C / 16°C

30.05.
Počasí na den 30.05.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A