Evropská komise pozastavila příjem žádostí o kompenzace,

15.9.2014

Tisková zpráva – Evropská komise (EK) dnes informovala, že na základě údajů doposud nahlášených jednotlivými členskými státy byly vyčerpány peníze určené na podporu zemědělců pro některé druhy ovoce a zeleniny v souvislosti s ruským embargem. Jde především o jablka, dále zelí, okurky, rajčata, mrkev, papriku atd. Další žádosti zatím nebude Komise přijímat.

Evropská komise na tento účel původně vyčlenila 125 milionů EUR (zhruba 3,5 miliardy korun). Ministr zemědělství Marian Jurečka od počátku požadoval navýšení uvedené částky. Česká republika o něj bude usilovat na nejbližším jednání, které se uskuteční koncem září v Miláně. „Po celou dobu říkám, že uvedený balík peněz není dostatečný. To se nyní prokázalo. Budu jednat s resortními kolegy z Evropské unie o navýšení této sumy a očekávám, že Evropská komise na vzniklou situaci rychle zareaguje,“ řekl ministr Jurečka.

Ministerstvo zemědělství již během dneška začalo informovat o této skutečnosti producenty a producentské organizace. V současné době MZe vyhodnocuje dosavadní žádosti o čerpání podpor. Za Českou republiku bylo doposud podáno 23 žádostí, jde o 16 subjektů, z toho 8 organizací producentů.

Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

14.05.
Počasí na den 14.05.
10°C / 21°C

15.05.
Počasí na den 15.05.
11°C / 22°C

16.05.
Počasí na den 16.05.
11°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A