SZPI uděluje „Never More“ časopisu Reflex
1.11.2014
29. 10. 2014 - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v uplynulých třech týdnech opakovaně emailem i telefonicky pokoušela získat od redakce Reflexu vyjádření, zda vyhoví žádosti SZPI o zveřejnění reakce na článek „Od másla k mlslu“, který vyšel v č. 39. Jeho autorka zde mj. komentuje činnost SZPI. Redakce Reflexu za tuto dobu žádným způsobem nereagovala a k žádosti SZPI se nevyjádřila. Inspekce proto přistupuje ke zveřejnění plného znění odpovědi na článek na webu SZPI a prostřednictvím svých účtů „Potraviny na pranýři“ na sociálních sítích Facebook a Twitter.
Odpověď SZPI
V  Reflexu č. 39 se autorka článku „Od másla k mlslu“ svěřila se svými  „představami“ o postupu Státní zemědělské a potravinářské inspekce  (SZPI) při kontrole výrobku „Fenomenální dýňové máslo s vanilkou“ od  spol. Zapálená kuchařka. Postup SZPI měl být „v rozporu se zdravým  rozumem“ a měl přinutit výrobce k přejmenování másla na „mlslo“. Text  charakterizuje nízká míra erudice v oblasti potravinářského práva a před  odbornou veřejností by proto reakci nevyžadoval, v případě  společenského týdeníku ale SZPI považuje za vhodné uvést některé části  textu na pravou míru.
Autorka bagatelizuje skutečnost, že  výrobce na obalu neuvedl nebo uvedl chybně základní předpisem vyžadované  údaje včetně zneužití zákonem chráněného názvu máslo. Tyto údaje má  výrobce povinnost uvádět v zájmu ochrany práv spotřebitele, SZPI je  vyžaduje u všech výrobků, tak to ostatně funguje v celé EU. Právě  důslednost SZPI při kontrole označování potravin pomohla prakticky  eliminovat na trhu výrobky, které pod názvem máslo a jeho odvozenin  nabízela spotřebitelům směsi s margarínem a jinými nepovolenými  složkami. Je zřejmé, že právo nelze uplatňovat selektivně bez ohledu na  jiné případné kvality potraviny.
V květnu t.r. při kontrole výrobku  „Fenomenální dýňové máslo se slaným karamelem“, nikoliv „s vanilkou“ jak  je uvedeno v článku, zjistila SZPI neoprávněné použití názvu máslo pro  přítomnost (v másle) nepovolených přísad a vyzvala výrobce k přeznačení  potraviny. Ten reagoval přejmenováním na „mlslo“ a nový název se SZPI  nijak nekonzultoval. V textu uvedený výrok „Proti mlslu už ale na  úřadech nenašli argument“ je proto značně zavádějící.
Přestože i u dalšího výrobku uvedené  společnosti SZPI zjistila porušení elementárních povinností při  označování potravin a výrobce neměl registraci, vzhledem k rychlé reakci  spol. Zapálená kuchařka zvolila inspekce za daných okolností  nejmírnější možný postup včetně nabídky konzultací, aby se výrobce v  budoucnu podobným situacím vyhnul. Dále se autorka v textu zamýšlí nad  povahou v tuzemsku platných potravinářských norem. Zde lze pouze  konstatovat, že tvůrcem potravinářské legislativy není SZPI, ta má  naopak povinnost vymáhat jejich dodržování.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

