Srovnání základních požadavků na označování balených a nebalených potravin
12.12.2014
V  návaznosti na výsledky koordinační schůzky Ministerstva zemědělství ČR s  dozorovými orgány jsme aktualizovali srovnání týkající se označování  balených a nebalených potravin.
 
 Upozorňujeme, že všechna označení jsou smyšlená a použitá jen pro účely názorné ukázky toho, jak k požadavkům přistupovat. Lze i nadále předpokládat, že tento leták bude doplněn v závislosti na přístupu národních autorit. Dále  upozorňujeme, že je nutné rozlišovat mezi obchodními názvy potravin a  názvy zákonnými (event. popisnými či vžitými). V některých případech se  mohou překrývat. Dále také upozorňujeme, že v řadě případů lze povinné  údaje vyžadované k uvedení v blízkosti místa nabízení potraviny uvést v  její těsné blízkosti  - to zákon o potravinách nevylučuje, nesmí to být  však naopak (tyto údaje lze de facto různě kombinovat, avšak ne v  rozporu se zákonem). Při označování výrobce u čerstvého ovoce a zeleniny  a u ryb vycházíme analogicky ze stávajících právních předpisů (v těchto  případech nelze hovořit přímo o výrobci).
 
 Co se uvádění alergenů u pokrmů týká, vycházíme z návrhu vyhlášky na  označování potravin, která je nyní v připomínkovém řízení. Nemusí se  tedy jednat o konečný stav.
 
 Tento informační leták nemusí vyjadřovat stanoviska všech členů PK ČR.
Zdroj: Potravinářská komora ČR 
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

