Oceněné výrobky roku 2015 v Libereckém kraji jsou již známy

13.5.2015

(Liberec 13. května 2015) Celkem 6 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Libereckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 53 produktů od 24 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky tepelně opracované.

Výrobky hodnotila 7členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Velmi potěšitelný je zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo větší množství. Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařských výrobků či mléčných výrobků. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem", uvedl předseda hodnotitelské komise Ing. Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství ČR.

K  udělení značky Regionální potravina Libereckého kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 6 výrobků z následujících kategorií:

Kategorie:

Oceněný výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Ruprechtická bylinková klobása

MASO RYDVAL s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé

neuděleno

3.

Sýry včetně tvarohu

Tvaroh česnek pažitka

Jiří Vrkoslav

4.

Mléčné výrobky ostatní

Jeřmanický smetanový zákys

ZEMĚDĚLSKÁ FARMA K.E.K. s.r.o.

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Mikulův pecen

Mikula Turnov, s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

neuděleno

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Vratislavický ALE

Pivovar Vratislavice

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

BIO sterilovaný patizon

Jan Verich

9.

Ostatní

neuděleno

 

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje
Mobil: 420 774 440 567
Email: info@apic.cz

Zdroj: RAR LK
Autor: Vladimíra Pachlová

Soubory ke stažení

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A