SZIF informuje o změně ve zveřejňování údajů o příjemcích dotací

29.5.2015

Praha, 28. května 2015 – Dne 31. května 2015 dochází v souladu s legislativou EU ke změně způsobu zveřejňování údajů o příjemcích dotací. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) tyto informace uvádí v Seznamu příjemců dotací na svých webových stránkách. Záměrem zveřejňování údajů o příjemcích dotací je transparentnost v čerpání peněz určených na dotace z fondů EU a ze státního rozpočtu ČR.

Transparentnost poskytování dotací je zajištěna tím, že odborná a laická veřejnost, stejně tak i sami příjemci dotace, mají možnost náhledu do přehledného seznamu příjemců dotací. Žadatel o dotaci je předem seznámen se skutečností, že v případě schválení jeho projektu nebo žádosti bude jako příjemce zveřejněn s uvedením druhu a výše vyplacené podpory. V případě osobních údajů jsou příslušné informace poskytnuté v souladu se zákony české i evropské legislativy o ochraně osobních údajů.

V seznamu příjemců zemědělských dotací, které vyplácí SZIF, dochází od 31. května k několika výrazným změnám. Zatímco doposud SZIF zveřejňoval data pouze u právnických osob po dobu 2 let od poskytnutí dotace, nově se zveřejňuje seznam příjemců podpory jak právnických, tak i fyzických osob. U právnických osob a sdružení bude uveden plný název společnosti a obec, u fyzických osob jméno a okres. Pokud v daném rozpočtovém roce obdrží fyzická osoba dotaci nižší než 1 250 Eur (včetně), použije se k identifikaci příjemce pouze identifikační kód (JI).

Seznam příjemců dotací bude obsahovat údaje za finanční rok 2014, tj. za období od 16. října 2013 do 15. října 2014. Počínaje 31. květnem 2016 se budou zobrazovat vždy údaje za období dvou fiskálních let Evropské unie (fiskální rok EU trvá od 16. října příslušného kalendářního roku do 15. října roku následujícího).

Seznam bude k dispozici v českém i anglickém jazyce. Vyplacené částky se zobrazí nejenom podle konkrétních fondů, ze kterých jsou dotace čerpány, ale i podle jednotlivých opatření/podopaření, což umožní jasnější představu o způsobu využití dotace. Prostřednictvím rozšířeného hledání lze vyhledat příjemce dotací podle opatření, okresů, obcí či částky.

Bližší informace a Seznam příjemců dotací upravený od 31. května 2015 naleznete na stránkách www.szif.cz/cs/seznam-prijemcu-dotaci .

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF

PDF verze ke stažení

Zdroj: SZIF
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A