Nepouštět už dál zemědělství žilou
22.7.2015
Jsme v období, kdy naše zemědělství postihla po roce, který byl pro chovatele dojnic jako jediný v tomto století ekonomicky velmi zajímavý, opět mléčná krize. Ta je bohužel v tomto století u chovatelů dojného skotu častější než ekonomicky velmi zajímavé roky. Nákupní cena mléka se blíží k 7 korun za litr, tj. hluboko pod výrobní náklady i dobrých chovatelů a objevují se opět snahy o zrušení chovů ze strany zemědělců, informace o přebytcích, ze strany zpracovatelů a informace o tom, že chov skotu u nás nemá takovou budoucnost, jako v okolních zemích. Tato všechna slova nejsou férová vůči celému našemu zemědělství, a proto se musíme proti nim důrazně ohradit. Zkrátka nemůžeme řešit, tedy vlastně neřešit, mléčnou krizi tím, že opět snížíme stavy dojného skotu. To už není dál možné, protože už teď jsme to přehnali a máme čtvrtinu stavu dojnic z roku 1990. Produkci mléka máme na hektar zemědělské půdy poloviční než v sousedním Německu.
Mléko není jen důležitá  potravina, ale je to také páteř zdravé kulturní, tradiční krajiny ve  střední Evropě. Je to komodita, která nejen dává zdraví spotřebitelům,  ale i zajišťuje úrodnou tradiční českou krajinu a v ní zaměstnanost.  Proto je nezbytné tento sektor podporovat srovnatelně, jako je tomu v  zemích, o jejichž pragmatické hospodářské politice nikdo nepochybuje  (např. Německo). 
V naší zemi, kde jsou z minulého století  překopané vazby mezi dodavateli a zpracovateli, kde jsme i narušili  vazbu spotřebitele ke svému zemědělci, je nutné o to intenzívněji  podporovat, a pečovat o citlivé komodity a o mléko obzvlášť. 
Je  potřebné pečovat o tuto mléčnou komoditu. Začít bychom měli u chovatele  dojnic přes zpracovatele až po zákazníka. Náš chovatel musí mít možnost  obdobných národních a regionálních podpor tak, jak je to v okolních  zemích, které významně ovlivňují náš trh (zejména Německo a Polsko).
Stejně tak si obdobné podmínky jako  jeho zahraniční konkurent zaslouží i český potravinář a to ten, který se  srovnatelně jako jeho zahraniční kolega chová k zemědělským  prvovýrobcům.
Vzhledem k nevyvážené situaci na  našem trhu, kde působí silné maloobchodní řetězce na straně jedné a  daleko méně silné mlékárny a zemědělci, je v zájmu zachování produkce  mléka u nás potřeba podporovat odbytové sdružování těch, kteří jsou v  této vertikále slabšími.
Je nutné dále a dále opakovat našemu  spotřebiteli, že vše levné není zdravé, a v případě dovozů některých  zahraničních potravin se nabízí také otázka, že levné je to jenom proto,  že je to v zemi původu přebytek. Navíc těžko pochopit ekologičnost a  čerstvost potraviny, která než k nám doputuje, tak procestuje polovinu  EU. Český zákazník si už snad uvědomuje, jak je důležité pro jeho zemi  kupovat české potraviny. I když ten náš zákazník není vlastenec, tak  určitě není hlupák, aby si neuvědomoval, že zejména jde o zdraví, které  má největší hodnotu, a tak tím spíše platí argument typu „nejsem tak  bohatý, abych si kupoval levné věci“.
Stálo by za to, pomoci našemu  spotřebiteli, který má konečně zájem o českou potravinu, aby ji v těch  všech našich vlajkách na letáčku zahraničních maloobchodních  velkořetězců opravdu našel. Proto u důležitých potravin by měl obchod  dodržovat určitý minimální podíl českých výrobců, jejichž domácí původ  bude deklarován ministerstvem zemědělství, tj. oficiální záruka, že se  nejedná o přebalenou zahraniční surovinu.
Chov dojného skotu v naší zemi byl a  je základní odvětví našeho zemědělství. Musíme se snažit, aby právě v  zájmu celého zemědělství tomu tak bylo i nadále.  Je důležité k tomuto  citlivému sektoru přistupovat opravdu citlivě a dlouhodobě tj. nikoliv  jen v době mléčných krizí. Je i z národohospodářského pohledu snad  jasné, že vložená koruna daňových poplatníků do podpory tohoto sektoru  se daleko lépe zhodnotí, než při podpoře zemědělské produkce s menší  přidanou hodnotou nebo či dokonce při podpoře neprodukce.
Ze všech zmíněných důvodů je mléko  pro kulturní krajinu v naší části Evropy opravdu určitou krví  zemědělského organismu a je potřeba, o tuto základní tekutinu našeho  zemědělství, se dle toho starat, nikoliv jen dále „pacienta“ usmrcovat  pouštěním žilou.
Autor článku: viceprezident AK ČR a předseda RAK Pardubického kraje ing. Leoš Ŕíha
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

