Prestižní ocenění Regionální potravina dostalo letos od Ministerstva zemědělství 107 výrobků
29.7.2015
V letošním roce udělil ministr zemědělství Marian Jurečka značku Regionální potravina celkem 107 potravinám od 106 výrobců. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin, ve které odborné komise vybírají nejlepší a nechutnější produkty ze 13 krajů České republiky.
„Soutěží Regionální potravina  podporujeme malé lokální výrobce, kteří produkují vysoce jakostní  potraviny a upozorňujeme tak i spotřebitele na produkci místních  zemědělců a potravinářů. Díky krátkým distribučním cestám jsou  Regionální potraviny čerstvější, méně zatěžují životní prostředí  dopravou a navíc při jejich výrobě najdou zaměstnání lidé na venkově,“  řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
V letošním šestém  ročníku soutěže dorazilo zhruba 1 750 produktů, přičemž hodnotitelské  komise vybíraly z 1262 produktů od 418 producentů. Největší zájem o  účast měli výrobci z Ústeckého kraje, kde 52 žadatelů přihlásilo 190  výrobků. Celkem získalo logo Regionální potravina 107 výrobků. Mimo jiné  tak může prestižní značku nově nosit například salám poličan ze  Středočeského kraje, smetanový sýr z Vysočiny nebo zelný salát s koprem z  Plzeňska. Oceněné výrobky získávají právo užívat značku daného kraje po  dobu 4 let.
„Na podporu projektu Regionální potravina jsme pro  rok 2015 poskytli 50 milionů korun. Oceněné výrobky a jejich producenti  získají kromě práva užívat logo na obalu výrobku, také marketingovou  podporu, zejména prezentaci v tisku, televizi, rádiu, propagační  materiály, možnost účasti na výstavě Země živitelka a na dalších  výstavách a akcích,“ uvedl ministr Marian Jurečka.
Soutěž má 9  kategorií (masné výrobky tepelně opracované, trvanlivé masné výrobky,  sýry včetně tvarohu, ostatní mléčné výrobky, pekařské výrobky, cukrářské  výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé  nebo zpracované formě, ostatní - med, lahůdkářské výrobky, skořápkové  plody atd.). Krajské komise vyberou vždy jen jeden vítězný výrobek v  každé z kategorií.
Na www.regionalnipotravina.cz dostanou  spotřebitelé veškeré informace o projektu, například i o místech prodeje  oceněných potravin, akcích, pravidlech a harmonogramu soutěže.
 
Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

