Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - květen 2015í
31.7.2015
Ceny výrobců v zemědělství se za květen 2015 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 12,1 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 13,6 %. Ceny živočišné výroby byly nižší o 10,5 %.
Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího  roku v květnu 2015 významně ovlivnil pokles cen obilovin o 12,5 % a  olejnin o 13,3 %.  
 
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 4,7 % a ovoce vykázalo snížení o 7,4 %. 
V  živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny  všech sledovaných druhů jatečního skotu vykázaly nárůst o 3,0 %. Ke  zvýšení cen došlo u telat jatečných o 2,2 %, u krav jatečných o 2,8 % a u  jalovic jatečných o 2,3 % a u býků jatečných o 3,1 %. Pokles cen byl  vykázán u prasat jatečných o 12,7 % a u mléka o 15,8 %.  
Ceny  výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období  předchozího roku vykázaly pokles o 4,4 %. Pokles cen byl vykázán u  mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 3,0 %, u konzervovaného  masa a masných výrobků o 2,6 %, u pekařských výrobků a těstovin o 1,9 %,  u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 6,4 % a u mléčných výrobků o  10,0 %. Ceny se zvýšily u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o  3,4 %.  
 
Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží  ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 0,4 %. K poklesu cen  došlo u brambor o 25,9 %, u mléka, sýrů a vajec a u masa o 2,7 %, u ryb o  0,9 % a u pekárenských výrobků, obilovin o 1,6 %. Naopak ke zvýšení cen  došlo u olejů a tuků o 0,2 %, u ovoce o 3,4 % a u zeleniny o 6,6 %.
Významnější  rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotřebitelských  cen potravinářského zboží je u mléčných výrobků (pokles cen výrobců o  10,0 %), proti poklesu spotřebitelských cen u mléka, sýrů a vajec o 2,7  %.
Metodické vysvětlivky     
Komentář     
Tabulková část 
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky 
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků 
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků 
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků 
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží     
Grafická část 
Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká 
Graf 2 Brambory konzumní 
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti     
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí     
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná     
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko
Informace ze dne 30. 6. 2015 ke stažení
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

