Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - červen 2015
31.7.2015
Ceny výrobců v zemědělství se za červen 2015 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 10,6 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 9,9 %. Ceny živočišné výroby byly nižší o 11,6 %.
Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se  stejným obdobím předchozího roku v červnu 2015 významně ovlivnil pokles  cen obilovin o 12,5 %, brambor o 9,0 % a olejnin o 12,1 %.  
 
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 5,8 % a ovoce vykázalo rovněž zvýšení o 18,4 %. 
V  živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny  všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly vzestup o 2,7 %. Ke  zvýšení cen došlo u býků jatečných o 2,6 %, u krav jatečných o 2,6 %, u  jalovic jatečných o 2,7 % a u telat jatečných o 3,9 %.  Pokles cen byl  vykázán u mléka o 19,2 %.
Ceny výrobců potravin a pochutin od  začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o  4,1 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a  škrobů o 2,9 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 3,5 %, u  pekařských výrobků a těstovin o 1,6 %, u rostlinných a živočišných olejů  a tuků o 8,3 % a u mléčných výrobků o 8,3 %. Ceny se zvýšily u  upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 4,1 %.  
 
Zvýšení  spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným  obdobím předchozího roku je 0,6 %. K růstu cen došlo u brambor o 19,5 %,  u ryb o 1,9 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 0,1 %, u ovoce o 10,9  % a u zeleniny o 7,6 %. Naopak ke snížení cen došlo mléka, sýrů a vajec  a u masa o 2,6 % a u olejů a tuků o 3,0 %. 
Významnější rozdíl  mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotřebitelských cen  potravinářského zboží je u pekařských výrobků a těstovin (pokles cen  výrobců o 1,6 %), proti růstu spotřebitelských cen u pekárenských  výrobků, obilovin o 0,1 %.
Metodické vysvětlivky     
Komentář     
Tabulková část 
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky 
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků 
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků 
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků 
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží     
Grafická část 
Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká 
Graf 2 Brambory konzumní 
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti     
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí     
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná     
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko
Informace ze dne 30. 7. 2015 ke stažení
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

