Druhý ročník projektu „Poznej svého farmáře".

25.8.2015

Příležitost ochutnat a zakoupit oceněné výrobky letošního roku v soutěži Regionální potravina Liberecký kraj,  budete mít již tuto  sobotu 29.8.2015 od 10 ,00 do 15,00 hod., na Farmě Vysoká u Chrastavy.

z  Tiskové zprávy MZe:

Akce jsou zaměřeny na rodiny s dětmi, ale také na milovníky kvalitních tuzemských potravin, kteří si mohou prohlédnout jednotlivá hospodářství a ochutnat i zakoupit výrobky přímo od farmářů.

„Návštěvou takové akce získají lidé možnost pravidelného nákupu osvědčených a čerstvých produktů v blízkosti svého bydliště. Zemědělci pak díky podobným projektům mají zajištěný odbyt svého zboží a najdou si nové zákazníky,“ uvedl ministr Jurečka.

Součástí programu na rodinných farmách je také ochutnávka výrobků oceněných značkou Regionální potravina, hudební vystoupení, dětský koutek nebo tvůrčí dílny pro rodiny. Vstup na všechny farmy je zdarma.

Zástupcem Libereckého kraje v projektu Poznej svého farmáře je Kozí farma Vysoká, která sídlí ve stejnojmenné obci (Vysoká 6) u Chrastavy. Své brány všem návštěvníkům otevře 29. srpna.

Kozí farma Vysoká – U Křížku se nachází v malebné krajině Libereckého kraje. Zaměřuje  se na chov koz bílých, hnědých a kříženek. Kozy se pasou na krásných a rozsáhlých pastvinách o rozloze 5,5 ha a na dalších 5 ha pro ně suší Brindzákovi seno.

Majitelé se navíc v roce 2010 pustili do stavby nové výrobny sýra a moderní dojírny. O rok později už začali vyrábět lahůdky z kozího mléka, a od té doby se prakticky nezastavili.

Před dvěma lety si také pořídili psa, který kozy na pastvě usměrňuje, aby nezlobily a v klidu se pásly. Dnes mohou nabídnout a zaručit stoprocentní kvalitu mléka, ze kterého své produkty vyrábí. Za nejdůležitější považují to, že zvířata žijí v čistotě na volné pastvě a jsou s láskou opečovávána.

V sortimentu kozího obchůdku nabízí pasterované kozí mléko, lahodný tvaroh, jogurt z kozího mléka a nejrůznější kozí sýry (čerstvé, s bylinkami, kořením i nakládané).

Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A