Nový veřejný registr půdy - LPIS

20.12.2015

Ministerstvo zemědělství spustilo novou verzi veřejného registru LPIS, který je určen pro širokou veřejnost a data jsou poskytovány bez nutnosti přihlášení. Nové funkcionality jsou k dispozici po kliknutí na nadpis novinky.

Nový pLPIS je dostupný na URL:

http://eagri.cz/public/app/lpisext/lpis/verejny2/plpis/

a je dostupný z Portálu farmáře pod odkazem

Veřejný registr půdy - Nový

 

Nově spuštěný pLPIS nahradí stávající verzi pLPIS, ale po přechodnou dobu budou k dispozici obě verze (v řádu měsíců). Stará verze již nebude rozšiřována o nové podkladové vrstvy.

Nové funkce

Technologie mapy

Základní změna v pLPIS je změna v mapové prohlížečce, která je nyní stejná jako v LPISu určeném pro registrované farmáře (iLPIS). Nově jižnení nutné používat pro posun mapy nebo výběr konkrétního polygonu různou funkci (tlačítka pod mapou), ale je možné v mapě pracovat transparentně. Posun se provádí podržením levého tlačítka myši v mapě a následně je možné provést myší posun mapy. Po uvolnění levého tlačítka myši se operace posunu ukončí. Zobrazení detailu konkrétního polygonu (DPB, PB, EVP, Provozovna, definiční body nebo katastrální parcela) se provádí dvojklikem levého tlačítka myši nad objektem, který musí být prosvícen po najetí myší na polygon.

Informace o listu vlastnictví (LV)

V pLPIS je opětovně spuštěna možnost zobrazení vlastníka konkrétního LV a dále zobrazit DPB mající překryv s konkrétním LV.

Tato funkcionalita je nově pod zabezpečením captcha.

Vyhledávání parcely

Vyhledávání podle parcely je v pLPISu nově pod zabezpečením captcha.

Změna pravého panelu

Pravý panel byl upraven, a nově umožňuje zobrazit i detail konkrétního polygonu.

Vyhledávací část pravého panelu zůstala ve stejné funkčnosti. Nově byl přidat do některých filtrů našeptávač. Rozšířena byla funkčnost u detailu polygonu (DPB, PB, aj.), který funguje nyní na principu záložek.  Kliknutím na polygon s možností detailu, nebo kliknutím v detailu DPB nebo PB se otevírá další záložka s údaji.

Detailní informace o DPB

V pravém panelu je možné zobrazit detailní informace o DPB. K dispozici jsou jak základní informace od DPB tak i podrobné údaje poskytující geografické údaje nebo údaje o LFA území nebo informace o blízkosti vody.

Prezentované údaje jsou rozsáhlé a je nutné pro jejich zobrazení používat posuvník na pravé straně.

Zrušené funkce

Nově pLPIS již neobsahuje možnost zaslat si formou emailu informace o dílech půdních bloků (DPB) v rámci jednoho katastrálního území. Tuto funkcionalitu nahrazuje nově spuštěná aplikace Veřejný export dat LPIS.

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A