Ministr Marian Jurečka jednal v Bruselu o nepříznivé situaci sektorů mléka a vepřového masa

16.3.2016

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal v Bruselu s dalšími představiteli evropského zemědělství o tíživé situaci na trhu s vepřovým masem a mlékem. Ministři zemědělství EU se shodli, že jako jedno z opatření by evropští farmáři mohli dodávat mléko uprchlíkům v zemích zasažených migrační krizí. Na nákup mléka by mělo jít z evropského rozpočtu asi 800 milionů korun.

„Tendry by měly být otevřeny pro všechny dodavatele z celé Evropské unie, takže i čeští zpracovatelé a mlékárny budou mít možnost se do nich přihlásit. Pokud uspějí, tak budou moc dodávat mléko do států, kde jsou uprchlíci,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Kromě pomoci s řešením humanitární krize by měl návrh EU zlepšit i postavení evropských farmářů. Na nákup mléka pro uprchlíky by mělo jít z rozpočtu Evropské unie 30 milionů eur, což je zhruba 800 milionů korun.

Sektor mléka a vepřového masa čelí dlouhodobě nízkým výkupním cenám, které způsobilo přetrvávající ruské embargo, zrušení mléčných kvót a převis nabídky na evropském trhu.

Ministr Jurečka požaduje, aby Evropská komise předložila další balíček mimořádných cílených plateb.

Ministři také probírali další návrhy na řešení situace, některé se týkaly přehodnocení intervenčních cen, znovuotevření podpory soukromého skladování mléčných výrobků a výrobků z vepřového masa nebo změny termínů výplat dotací, aby se k zemědělcům dostávaly peníze dříve.

Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A