Plánování kontrol krmiv u výrobců

3.5.2016

Od roku 2015 jsou úřední kontroly schválených i vybraných registrovaných výrobců krmiv plánovány na základě analýzy rizika. Systém mimo jiné zohledňuje rozsah závad, zjištěných v hodnocených provozech kontrolou ÚKZÚZ v uplynulém období a také případné nevyhovující výsledky úředně odebraných vzorků krmiv. Za tato nedodržení platné legislativy jsou odpovědným osobám přiděleny negativní body podle stanoveného klíče. Výsledkem je softwarově generované pořadí provozů, které je možné třídit podle volitelných kritérií (nejčastěji dle rozsahu prováděných činností). Výsledný součet bodů rozhoduje o frekvenci úřední kontroly provozu v následujícím roce.

Základní četnost kontrol je stanovena defaultně s ohledem na rozsah prováděných činností provozovatele. V základní úrovni je plánováno provedení 1-4 provozních kontrol ročně (např. 1 kontrola u distributorů nebo dodavatelů, 4 kontroly u výrobců premixů). Provozy bez uvedených závad v uplynulém období, jsou bonifikovány snížením frekvence kontroly. Naopak zvýšená četnost kontroly je zaměřena na provozovatele se zjištěnými nedostatky a závadami. Např. schválenému výrobci krmných směsí tedy mohou být v jednom ročním cyklu přiděleny 3, 4 nebo i 5 kontrol.

Pro bodové hodnocení je zohledňováno období od 1. prosince do 30. listopadu následujícího roku. Po ukončení tohoto cyklu jsou výstupy analýzy rizika aktualizovány a stávají se podkladem plánu kontrol v následujícím období. Do plánu nejsou zahrnuty cílené kontroly, které jsou primárně zaměřeny na odběr vzorků krmiv pro sledování přítomnosti cizorodých zakázaných a nežádoucích látek.

Hlavním cílem využití nového modulu plánování kontrol na základě analýzy rizika je diferencovat četnost kontroly ÚKZÚZ s ohledem na důslednost provozovatelů při dodržování krmivářské legislativy. Zavedení a vyvíjení systému je průběžně koordinováno ve spolupráci se zástupci MZe a SPKK.

Zdroj: ÚKZÚZ
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A