Bio potraviny a aditiva

7.12.2005

V EU je v současné době povoleno více než 300 potravinářských aditiv, přídatných látek, které podporují dlouhou trvanlivost potravin, jejich vůni, barvu i chuť. Patří k nim barviva, konzervanty, antioxydanty, emulgátory, stabilizátory, látky regulující kyselost či látky protispékavé a protihrudkující, chemické sloučeniny usnadňující loupání brambor či způsobující zlatavé zbarvení chipsů.  Další aditiva fungují jako odpěňovače při

výrobě marmelád či jako katalyzátory (např. nikl) pro ztužování tuků při výrobě margarinů.

 

Názory vědců týkající se jejich vlivu na zdraví lidí se výrazně liší. Jedna strana zastává názor, že aditiva jsou zcela neškodná, protože jsou vědecky testována. Názor oponentů je, že laboratorně se zkoumá pouze jedna látka po omezenou dobu v umělých podmínkách. Nikdo neumí testovat laboratorně desítky chemických aditiv najednou tak, jak je konzumujeme v běžném životě, a navíc nežijeme v laboratorních podmínkách – dýcháme znečištěné ovzduší, žijeme ve stresu apod.. Problematické je rovněž vysledovat důsledky denní konzumace chemických aditiv za delší dobu, 20 či 40 let.

 

Mezi aditivy je velký rozdíl. Počítají se mezi mě i látky přirozené, které nemají žádné negativní dopady. Při výrobě biopotravin je možné použít omezený počet  – 36 – tzv. přídatných a pomocných látek. Mohou to však být pouze látky přírodní, které nikdy nesmí být geneticky upravené. Jedná se např. o: kyselinu askorbovou, kyselinu jablečnou, karubin (moučka ze svatojánského chleba), vinan draselný, agar, uhličitan sodný při výrobě cukru, oxid uhličitý, arabská guma apod.

 

EU však povoluje i některá aditiva, která nejsou  podle zastánců zdravé výživy zcela optimální. Je to například  E250 – nitritová sůl (NS) – pro výrobu bio uzenin. Některé svazy ekologických zemědělců v Evropě používání této soli zakazují  (např. Bioland, Demeter). Hlavním argumentem pro používání nitritové soli je efekt červené barvy u uzenin a prodloužení trvanlivosti. Mnoho spotřebitelů totiž bledá až nahnědlá barva ekologicky vyrobených uzenin bez aditiv odpuzuje. Cesta bez NS tu však je, český výrobce (ekofarma Sasov) připravila 1. český biouherák pouze s použitím soli. Tento výrobek vysoké kvality, chuťově i vizuálně atraktivní, byl oceněn titulem Biopotravina roku 2004.

 

 

Zdroj: Mgr. J. Průšová, Mgr. H. Zemanová: Biopotraviny – spotřebitelské otázky a odpovědi, PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Praha, 2004.  

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Kraj podpoří projekty v oblasti životního prostředí a zemědělství dotací přes 18 milionů korun

6.1.2022

Liberecký kraj vyhlašuje pět dotačních programů na projekty, které mají pomoci životnímu prostředí a zemědělství. Vyčlenil na to ze svého rozpočtu částku přesahující 18 milionů korun.

» více

Pestrá krajina 2021 – pozvánka na konferenci a slavnostní ocenění farem

3.1.2022

Členům ASZ ČR, kteří realizují různá opatření v krajině, jakými jsou např. remízky, aleje či drobné vodní nádrže, hospodaří co nejšetrněji a mohou tak být pozitivním příkladem pro ostatní, je určen před čtyřmi lety otevřený program této stavovské organizace Pestrá krajina.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

20.01.
Počasí na den 20.01.
-2°C / 1°C

21.01.
Počasí na den 21.01.
-5°C / -1°C

22.01.
Počasí na den 22.01.
-4°C / 0°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A