Senát schválil důležité ministerské novely o zabíjačkách a vyšších pokutách za nepovolené přípravky na ochranu rostlin

17.8.2017

Tisková zpráva – Senátoři schválili tři důležité zákony, které připravilo Ministerstvo zemědělství. Novely zákonů o osivu, rostlinolékařské péči a veterinárního zákona přinesou výrazné změny. Především zjednoduší pravidla a zpřesní kontrolu, takže lépe ochrání veřejnost.

Novinky u zabíjaček: novela veterinárního zákona

Novela mění pravidla pro domácí porážky zvířat. Maso a orgány ze skotu se mohou spotřebovat v domácnosti chovatele. V případě jiných zvířat, například při zabíjačce domácího prasete, si budou moci odnést výslužku i osoby blízké chovateli, tedy i ty, které s ním nebydlí v jedné domácnosti. Tím se narovnává stav, který v praxi tradičně existuje. Zvyšuje se věk pro domácí porážky skotu z 24 měsíců na 72 měsíců, přičemž se omezuje  domácí porážka skotu staršího 24 měsíců a mladšího 72 měsíců na 3 kusy ročně.

Česnek s rodokmenem: novela zákona o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin

Novela zjednodušuje registraci úředně uznaných ovocných odrůd a hlavně řeší neuspokojivou situaci na trhu s česnekem. Někteří prodejci totiž podvodně vydávají konzumní česnek za dražší česnek na sadbu, a tím klamou spotřebitele. Novela proto upravuje požadavky na uznávání, balení, označování a uvádění do oběhu sadby česneku.

Citelnější tresty pro nepoctivce: novela zákona o rostlinolékařské péči

Novela posiluje kontrolu nad distribucí přípravků na ochranu rostlin. Jejím záměrem je ochránit trh před nelegálními a padělanými přípravky.

Více zde

Zdroj: Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A