Vliv biopotravin na zdraví

13.12.2005

Je naprosto zřejmé, že biopotraviny jsou zdravější díky tomu, že byly vyprodukovány bez vstupů rizikových látek a že obsahují výrazně více vlákniny, méně přídatných cukrů, tuku a aditiv, což má nesporně pozitivní vliv na kvalitu jich samých, na lidské zdraví i na životní prostředí.

 

Ve světě (u nás bohužel nikoli) existuje již mnoho studií, které potvrzují pozitivní dopad biopotravin na zdraví. Například v Marseille ve Francii byl po dobu 16 let srovnáván výskyt onemocnění u 462 lidí, kteří konzumovali biopotraviny, s průměrem lidí, kteří požívali konvenční produkty. Zjistilo se, že krčními chorobami trpěli konzumenti biopotravin o 62 % méně, u chorob plic to bylo o 91,8 % méně, chřipek o 75 %, chorob zažívacího traktu o 70 % a nemocí páteře o 63 % méně. Jsou známy i výsledky dánského výzkumu, který prokázal o polovinu vyšší výskyt spermií u mužů konzumujících biopotraviny.

 

Pokud jde o obsah vitaminů a minerálních látek, z výsledků srovnávacích výzkumů kvality bio a konvenčních potravin vyplývá, že bioprodukty mají více vitaminů a minerálů, což souvisí s vyšším obsahem sušiny. 41 studií potvrdilo, že biozelenina má  vyšší obsah vlákniny, minerálních látek i vitaminů. Např. vitaminu C obsahuje o 27 % více, hořčíku o 29 % a železa o 21 %. (Zdroj: Nutrition Duality od Organic Versus Conventional Fruits, Vegetables and Grains – The Journal of Alternative and Complimentary Medicíně, roč. 7, č. 2, 2001, 161–173, V. Worthington, 2001).

 

 

Mgr. J. Průšová, Mgr. H. Zemanová: Biopotraviny – spotřebitelské otázky a odpovědi, PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Praha, 2004.  

  

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

13. – 14. 10. 2021 Jizerský dřevorubec

1.10.2021

Žáci lesnických škol soutěží v práci s motorovou pilou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.11.
Počasí na den 28.11.
-1°C / 3°C

29.11.
Počasí na den 29.11.
-3°C / 1°C

30.11.
Počasí na den 30.11.
-4°C / 2°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A