Liberecký kraj odstartoval soutěž o Regionální potravinu

18.4.2018

Tisková zpráva

Liberecký kraj odstartoval soutěž o Regionální potravinu

Liberec 17. dubna 2018 – Dnes začal devátý ročník soutěže o Regionální potravinu 2018. Prvním krajem, který otestuje místní výrobky, je právě Liberecký. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 90 produktů od 37 výrobců. Nejvíce přihlášených výrobků bylo stejně jako vloni v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Soutěž o TOP regionální zemědělské a potravinářské výrobky právě vypukla. Celkem bylo přihlášeno 90 výrobků, zvítězit však může jen devět z nich. Za každou kategorii pouze jediný výrobek. Vybrat vítěze z tak velkého počtu nebylo vůbec jednoduché. Přihlášené výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Soutěž si za dobu své existence vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem „Regionální potravina“ stoupá. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Obliba soutěže stoupá. Počet letos přihlášených výrobců i výrobků v Libereckém kraji je toho důkazem. Celkem se soutěže zúčastnilo 90 produktů od 37 výrobců, což je více než v loňském roce. Také letos byl největší zájem o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2018 těmto výrobkům:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

TLAČENKA SVĚTLÁ, VÁŠA spol. s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

PEPŘÁK, KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o.

3.

Sýry, včetně tvarohu

FARMÁŘSKÝ SÝR S RAJČÁTKY, JIŘÍ VRKOSLAV, ZLATÁ OLEŠNICE

4.

Mléčné výrobky ostatní

JOGURT JAHODA BIO, JIŘÍ KORN, ZAHRÁDKY

5.

Pekařské výrobky, včetně těstovin

MINI SVATEBNÍ KOLÁČEK POVIDLOVÝ – TLAČENÝ, DRAHOMÍRA MACKOVÁ, JABLONECKÉ PASEKY

6.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

RAFAEL MEDOVNÍK, CUKRÁŘSTVÍ A PEKAŘSTVÍ RŮŽODOL s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

VRATISLAVICKÉ ŘEZANÉ, HOLS akciová společnost

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

BROSKEV S MÁTOU, JAN KAKOS, LESTKOV

9.

Ostatní

ZMRZLINA SLANÝ KARAMEL LEDA, DAVID STÁREK, LIBEREC

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Vladimíra Nováková,
tisková mluvčí SZIF

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje
Mobil: +420 774 440 567
E-mail: info@apic.cz

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

 

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2018 těmto výrobkům:

Autor: Pachlová Vladimíra

Soubory ke stažení

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A