Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASSF
31.1.2006
Kontaktním místem pro ČR je SZPI, členy v sítí ČR jsou další dozorové orgány resortů zemědělství, zdravotnictví, a zástupci resortů obrany a vnitra. Oznámení v systému jsou rozdělena do tří kategorií: varování, informace a novinka. Tok informací zajišťuje spojení českého kontaktního místa s bruselskou centrálou oběma směry: informace se týkají potravin v EU dodaných z ČR (poskytuje evropská centrála), ale i potravin dovezených do ČR (poskytuje české kontaktní
místo). V roce 2004 prošlo v ČR systémem 5562 oznámení, zaměřených z 73 % na kategorii informace. Z věcného hlediska je jednalo o rizika spojená s oříšky kontaminovanými aflatoxiny, nepovolených barviv pro potraviny, zejména v koření, rybích produktů, masných výrobků. Krmiv se týkalo jen 2,5 % celkového počtu oznámení. Systém patří bezpochyby k velmi účinných nástrojům ochrany spotřebitelů před zdravotními riziky.
místo). V roce 2004 prošlo v ČR systémem 5562 oznámení, zaměřených z 73 % na kategorii informace. Z věcného hlediska je jednalo o rizika spojená s oříšky kontaminovanými aflatoxiny, nepovolených barviv pro potraviny, zejména v koření, rybích produktů, masných výrobků. Krmiv se týkalo jen 2,5 % celkového počtu oznámení. Systém patří bezpochyby k velmi účinných nástrojům ochrany spotřebitelů před zdravotními riziky.
Buchtová, J.: Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 25 - 26
Zdroj: AgroNavigator
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem