Přednosti a rizika konzumace syrových potravin

31.1.2006

 Jsou uvedeny skupiny potravin, které je možno konzumovat za syrova  (ovoce, zelenina, rostlinné oleje, med, mléko), za určitých okolností a v některých oblastech i maso, ryby a mořští živočichové a vejce, a potravinové skupiny, které vyžadují tepelnou úpravu (obiloviny, luštěniny, brambory a houby). Výhodou konzumace syrové stravy je minimalizace ztrát živin, možná vyšší senzorická hodnota, jednodušší a levnější úprava. Mezi rizika spotřeby syrové stravy patří možná mikrobiální kontaminace,  omezená využitelnost některých živin, vyšší zátěž chrupu i trávicího ústrojí. Tepelný zásah  na jedné straně omezuje výskyt  některých antinutričních látek, jiné ale vznikají. Z hlediska těchto předností i rizik jsou diskutovány  skupiny ovoce a zeleniny, obilovin, luštěnin, rostlinných olejů, masa ryb a mořských živočichů, mléka a vajec. V mnoha případech rizika ze syrové stravy převyšují přínos stravy bez tepelného zásahu.

Dostálová, J.: Přednosti a rizika konzumace syrových potravin. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 4 – 5

 

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.03.
Počasí na den 25.03.
6°C / 15°C

26.03.
Počasí na den 26.03.
6°C / 13°C

27.03.
Počasí na den 27.03.
3°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A