Přednosti a rizika konzumace syrových potravin

31.1.2006

 Jsou uvedeny skupiny potravin, které je možno konzumovat za syrova  (ovoce, zelenina, rostlinné oleje, med, mléko), za určitých okolností a v některých oblastech i maso, ryby a mořští živočichové a vejce, a potravinové skupiny, které vyžadují tepelnou úpravu (obiloviny, luštěniny, brambory a houby). Výhodou konzumace syrové stravy je minimalizace ztrát živin, možná vyšší senzorická hodnota, jednodušší a levnější úprava. Mezi rizika spotřeby syrové stravy patří možná mikrobiální kontaminace,  omezená využitelnost některých živin, vyšší zátěž chrupu i trávicího ústrojí. Tepelný zásah  na jedné straně omezuje výskyt  některých antinutričních látek, jiné ale vznikají. Z hlediska těchto předností i rizik jsou diskutovány  skupiny ovoce a zeleniny, obilovin, luštěnin, rostlinných olejů, masa ryb a mořských živočichů, mléka a vajec. V mnoha případech rizika ze syrové stravy převyšují přínos stravy bez tepelného zásahu.

Dostálová, J.: Přednosti a rizika konzumace syrových potravin. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 4 – 5

 

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Prodej brambor - odrůda Antonie

19.11.2020

ÚKZÚZ Chrastava prodává brambory odrůda Antonie. Cena 10 Kč /kg

» více

Platnost osvědčení o odborné způsobilosti po dobu trvání krizového opatření v rámci vyhlášeného nouzového stavu

1.10.2020

sděluje tímto ÚKZÚZ přístup k platnostem osvědčení o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin.

» více

Materiál na roušky

1.10.2020

Materiál je již nastříhaný -rozměr obdélníkui 27x 42 cm, a připravený k ušití dvojité kapsy více zde

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.01.
Počasí na den 21.01.
0°C / 3°C

22.01.
Počasí na den 22.01.
0°C / 7°C

23.01.
Počasí na den 23.01.
0°C / 3°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A